torstai 23. heinäkuuta 2009

Kun ei saa ääntään kuuluviin

Järjestötyössäni olen jo vuosia puhunut nuorten äänen puolesta. Siitä, miten nuorten pitäisi saada oma äänensä kuuluviin, miten heillä pitäsi olla vaikutusmahdollisuuksia itseensä liittyvässä päätöksenteossa ja miten nuoria tulisi kuulla. Monessa luottamustoimessa olenkin toiminut "nuorten äänitorvena". (Kiintiöpaikat ovat asia erikseen, niistä joskus toisella kertaa.) Tiedän siis, miten turhauttavaa on jos omia mielipiteitä ei kuulla, tai oteta vakavasti.

Nyt olen kuitenkin päässyt turhautumisessani ihan uudelle asteelle, nimittäin influenssan jälkitautina saatu kurkunpääntulehdus on vienyt ääneni kokonaan. Olen jo kolmatta päivää totaalisessa puhekiellossa, eikä ääntä tule vaikka yrittäisikin. En saa ääntäni kuuluviin!

Muuten olen jo melkein terve, mutta puheen puuttuminen hankaloittaa elämää paljon enemmän kun äkkiseltään ajattelisi. Pystyn nyökkäämään juu ja pudistelemaan päätäni, mutta en voi ilmaista ajatuksiani tai mielipiteitäni, en voi osallistua keskusteluun tai argumentointiin. Kynän ja paperin kanssa ei kovin pitkiä, syvällisiä keskusteluja käydä. Siksi jätinkin eilen pidetyn uuden edustajiston ensimmäisen ryhmäpuheenjohtajien kokouksen suosiolla väliin. Esimerkiksi puheenjohtajaväännöistä todennäköisesti käytyyn keskusteluun pitäisi olla mahdollisuus osallistua, että edes paikallaolossa olisi yhtään mitään järkeä. Koska haluan vielä joskus saada ääneni takaisin, minun oli jäätävä kotiin - antaa äänen levätä ja olla vaan hiljaa.


Minulla ei ollut sikainfluenssaa, vaikka mistä sitä enää tietää kun koko pandemia taitaakin loppupeleissa olla ihan vaan tavallinen A-viruksen aiheuttama influenssa. Mutta kas, sikainfluenssarokotteessa piileekin miljardibisnes. Tietenkin!

Yhtäkaikki sairastaminen sucks, joten muistutuksena maalaisjärkiohjeet terveenä pysymiseen:
- Pese käsiä, paljon. Käytä myös saippuaa!
- Pidä mukana käsidesiä ja käytä sitä, jos pesumahdollisuutta ei ole.
- Tarkista mitä syöt: terveellinen ja monipuolinen ruokavalio parantaa vastustuskykyä!

Jos kuitenkin sattuu sairastumaan, muista:
- Jää HETI kotiin, älä lähde ihmistenilmoille tai töihin näyttämään miten reipas olet, kun sairaanakin kerran lähdet liikkeelle.
- Ota yhteyttä lääkäriin ensin puhelimitse.
- Pidä käsi/nenäliina/edes jotain suun ja nenän edessä kun yskit. Sen jälkeen pese taas kädet.

Ja jotta paraneminen lähtee reippaasti käyntiin:
- Juo paljon. Mustaherukkamehu on hyvää kylmänä ja kuumana.
- Malta levätä. Jos lähdet puolikuntoisena liikkeelle, saat vain jälkitaudin ja paraneminen kestää entistä kauemmin.
- Pidä jalat lämpimänä: sukat jalkaan vaikka onkin kesä ja kesällä ei kuulu käyttää sukkia.

Jep, kantapään kautta opittu.

Lisätietoa sikainfluenssasta täällä.

Ei kommentteja: