tiistai 23. helmikuuta 2010

Mitä maksat, koulutusvienti?

Opiskelijapolitiikassa on viime päivinä keskusteltu paljon nk. koulutusviennistä ja sen vaikutuksista koulutuksen maksuttomuuteen. Varsin todennäköistä on, että aihe tulee pysymään keskusteluissa vielä jonkin aikaa, hyvä niin. Ja keskusteluahan käydään nykyään facebookissa.

Koko juttu lähti tällä kertaa käyntiin erään työryhmän lausunnosta. Opetusministeriön alaisuudessa on viime kesästä työskennellyt työryhmä, jonka tehtävänä on ollut valmistella valtakunnallista koulutus-vientistrategiaa. Työryhmän tarkoitus on pohtia keinoja koulutusosaamisen viennin edistämiseksi. Takana on myös valtioneuvoston ajatus yritysklusterin perustamiseksi alalle.

Kuten tiedämme, suomalainen koulutus kiinnostaa maailmalla. Ehkäpä voisimme ajatella hyödyntävämme tätä kiinnostusta jotenkin?

Työryhmän lausunto ei esitä lukukausimaksuja mihinkään suuntaan, eikä varsinkaan suomalaisille opiskelijoille suomalaisiin yliopistoihin. Valitettavasti väärään tietoon perustuva vastakkainen viesti alkoi levitä, etenkin sosiaalisessa mediassa. Facebookin ”Vastustan Kokoomuksen suunnitelmia muuttaa opiskelu maksulliseksi!” – ryhmään kuuluu tällä hetkellä yli 34.000 jäsentä. Jotenkin tuntuu, että suurin osa ryhmään liittyneistä ei tiedä asian todellisia taustoja. Todellisuudessahan Kokoomus ei ole esittänyt yhtään mitään ja Opetusministeriön työryhmääkin on tulkittu väärin. Kyseisen facebookryhmän esittelytekstissä muun muassa väitetään, että opiskelua oltaisiin muuttamassa eliitin huviksi. Lopuksi kehotetaan äänestämään eduskuntavaaleissa vasemmistoliittoa, vihreitä, tai demareita. Ehkä vähän rumaa politiikkaa?


Koulutusvientistrategiaa valmisteleva työryhmä on ajatellut koulutusvientimme asiakkaiksi ulkomaisia valtioita ja liikeyrityksiä: tahoja, jotka järjestävät peruskoulutusta, tai jotka haluavat kehittää osaamista. Asia ei siis juurikaan koske Sinua, tai niitä kyseisen facebookryhmän jäseniä, jotka väärän tiedon luulossa miettivät nyt, miten pystyvät rahoittamaan lastensa tulevat opinnot. Koulutusvientiä ei ole suunnattu yksityishenkilöille, joten kukaan ei ole tekemässä suomalaisista opiskelijoista koulutuksestaan maksavia asiakkaita! Kyllä koulutusta ja koulutusvientiä voidaan kehittää muillakin keinoilla.

Hyvä on kuitenkin muistaa, ettei koulutus ole ilmaista. Se on maksutonta nyt ja tärkeää on, että laadukasta koulutusta pystytään paitsi tarjoamaan maksuttomasti jatkossakin, myös kehittämään edelleen. Koulutusviennissä on potentiaalia. Paitsi suomalaisten opiskelijoiden kouluttamista ulkomailla ja ulkomaisten Suomessa, Opetusministeriön työryhmä on myös tarkastellut muun muassa konsultoinnin, opettajien jatkokoulutuksen, sekä opetusmateriaalin ja –teknologian vientimahdollisuuksia. Meillä on osaamista, josta ulkomailla ollaan kiinnostuneita. Miksi emme haluaisi myydä sitä?

Onneksi oppia on saatavilla muuallakin kuin facebookissa. Oikeasti kun lienemme kaikki suunnilleen samaa siitä, että suomalaisilla tulisi olla mahdollisuus kouluttautua jatkossakin varallisuudestaan riippumatta, ihan niin pitkälle kun sielu sietää. Kannatan maksutonta opiskelua.

3 kommenttia:

Pasi kirjoitti...

Saara-Sofia,

Miten tuota työryhmää nyt sitten pitäisi tulkita, jos se "ei esitä lukukausimaksuja mihinkään suuntaan"?

Opetusministeriön tiedotteessa todetaan: "Työryhmän mielestä korkeakoulujen lukukausimaksut lisäisivät koulutusviennin mahdollisuuksia. Kysymys korkeakoulujen maksullisuudesta esitetään otettavaksi osaksi seuraavan hallitusohjelman valmistelua."

Itse raportissa lukee näin: "Korkeakoulujen maksullisen toiminnan laajentaminen (ml. lukukausimaksut) lisäisi koulutusviennin mahdollisuuksia ja korkeakoulujen toiminnan resursseja.
--
Korkeakoulujen maksullisen toiminnan laajentaminen otetaan osaksi seuraavan hallitusohjelman valmistelua."

On tuo minusta aika selvää suomea, mutta varmaan siinä on jotain tulkinnanvaraakin sitten.

Mitä kokoomuksen osaan tässä tulee, niin jos opetusministeri Virkkusen (kok) nimittämä, valtiosihteeri Misukan (kok) vetämä työryhmä jotain esittää, niin kyllä se nyt aika paljon kokoomukseen viittaa. Mikäli kokoomus on puolueena ehdottomasti sulkenut jonkun asian (esim. lukukausimaksut) pois listalta, niin miksi kokoomuslaiset itse kirjoittavat sen toimenpide-ehdotuksiin?

-pasi.

Saara-Sofia Sirén (o.s. Sutela) kirjoitti...

Moi Pasi,

ja kiitos viestistä! Ymmärtääkseni koko paperin pointti on siis koulutusviennin edistäminen ja sen yhtenä (pienenä) osana kyseinen työryhmä (ei siis kokoomus) on katsonut, että olisi tarpeellista selvittää "maksullisuuden laajentamista". Ja siis nimenomaan koulutusviennin näkökulmasta. Ei se minusta tarkoita sitä, että korkeakoulut olisivat nyt tulossa maksulliseksi. Varsinkaan kun kyseinen ministeri on ihan selvällä suomella sanonut, ettei lukukausimaksuja ole esitetty eikä tulossa.

Mutta joo, tulkinnanvaraisuutta varmasti löytyy kun tästä on saatu näinkin paljon keskustelua aikaiseksi... Toivottavasti oma kantani tuli ainakin selväksi. :)

Saara

Elena kirjoitti...

Alkuperäisen tekstin epäloogisuuksia ja epäkriittisyyttä enempää kommentoimatta, blogikirjoituksen meriitti on kyllä se, että oma kantasi, ts. hölmö hyväuskoisuutesi opetusministerin puheiden ja tosiasioiden välisestä vastaavuussuhteesta tulee tekstistä hyvin esille! :)