keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Kolumni Turkulaisessa: Kesä ja känniääliöt

Turkulainen pyysi kirjoittamaan pari kesäkolumnia vakinaisten kirjoittajien ollessa kesätauolla. Ensimmäinen löytyy tänään ilmestyneestä lehdestä, verkkoversio täällä. Teksti myös alla.

Näissä merkeissä toivotan oikein ihanaa, aurinkoista ja turvallista juhannusta!

Kesä ja känniääliöt


Katukuvaa katsellessa tuntuu kuin Suomessa asuisi kaksi kansaa: hiljainen kaamoskansa ja aurinkoinen kesäkansa. Viimeistään nyt juhannuksena villiinnytään kesävaihteelle ja kesävesille. Suomen kesä on mainio ja Turku ihana kesäkaupunki. Siitä kuuluukin nauttia. Kaikki kesäilmiöt eivät kuitenkaan ole kaunista katseltavaa.
Varmoihin keväänmerkkeihin kuuluvat kukkamekkojen ja Yliopistonkadun feissareiden lisäksi kirsikkapuiden alla päivää paistattelevat rantojen miehet ja naiset. Eri-ikäiset juoppohullut ja muut kesäkukkaset, jotka auringosta riehaantuneena käyttäytyvät sopimattomasti, ajattelemattomasti tai vaarallisesti. Kesäkausi on joulun jälkeen vilkkainta aikaa alkoholin myynnissä. Eikä siinä mitään, terassisiiderit ja saunaoluet kuuluvat monen kesäpäivänviettoon. Suurin osa festarikansastakin osaa pitää hauskaa aiheuttamatta muille harmia.
Kesäkuvaan kuuluvat kuitenkin myös känniääliöt, jotka aiheuttavat harmia paitsi itselleen, myös muille. Pääosin haitat ovat toki esteettisiä. Tänäkin kesänä olen todistanut jokirannan kukkaistutusten potkimista ja muuta sellaista tyhmää ja turhaa. Mutta osa ilmiöistä on paitsi ikäviä, myös vakavia. Onnettomuudet ja kuolemanriski lisääntyvät nautittujen alkoholiannosten lukumäärän mukaisesti. Hätäilmoitusten määrä nousee aina juuri kesäkuukausina – ja sitä enemmän, mitä parempi kesäsää.
Tänä vuonna on tähän päivään mennessä hukkunut jo yli 40 henkeä. Tulevan juhannusviikonlopun jäljiltä uutisoitaneen jälleen lisää surullisia onnettomuustilastoja. Viimeisen 20 vuoden aikana ei ole kulunut ainuttakaan juhannusta ilman hukkumistapauksia. Yleensä alkoholilla on osuutta asiaan. Suurin osa hukkumiskuolemista olisi vältettävissä oikealla asenteella ja järkevillä varusteilla.
Känniääliöiden vesileikeillä on myös toinen puoli: pelissä voi oman lisäksi olla muidenkin elämiä. Samaan aikaan kun päivystysvuorossa olevat pelastussukeltajat noukkivat väsähtänyttä uimaria Aurajoesta, saatettaisiin heitä tarvita tärkeämpiin tehtäviin toisaalla. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen toiminta-alue on varsin laaja, karkeasti Uudestakaupungista Saloon. Monesti minuutit ovat kalliita ja näissä tapauksissa ajattelemattomuus voi maksaa toisen hengen.
Onneksi suurin osa osaa nauttia kesästä muuttumatta itselleen ja ympäristölleen vaaralliseksi. Varmuuden vuoksi on hyvä harjoitella pelastusvälineiden käyttöä ja varmistaa kesämökin karttakoordinaatit hätätilanteita varten. Vastaanotin eilen kaupungin puolesta Viisaasti vesillä -kampanjan tiimoilta Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliiton pelastusrenkaan. Sille etsitään sopiva paikka jostakin Turun uimarannoista. Toivottavasti sitä ei koskaan tarvitse käyttää.

Saara-Sofia Sutela
kaupunginvaltuutettu (kok)
liikuntalautakunnan puheenjohtaja
 

Ei kommentteja: