keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Kolumni Turkulaisessa: Kesätapahtumissa tapahtuu talkoilla

Toinen kesäkolumnini löytyy tämänpäiväisestä Turkulaisesta. Luettavissa myös täällä (s. 4).

Kesätapahtumissa tapahtuu talkoilla

Kesäkuukausina ei tarvitse kärsiä tekemisen puutteesta. Nähtävää ja koettavaa ei edes ole syytä lähteä merta kauempaa etsimään, kun monenlaisia tapahtumia ja markkinoita löytyy niin omasta kotikaupungista kuin kesämökin kyläpitäjästä.

Joskus ulkomailla opiskellessamme pohdimme ystävieni kanssa miten paljon enemmän vaihtokohteissa tuntui olevan tapahtumia, kuin Turussa. Tuntemuksemme ei pidä tietenkään paikkaansa. Arkisessa kotikaupungissa ei vain välttämättä tule ottaneeksi niin paljon selvää tulevista tilaisuuksista ja mahdollisuuksista, kuin uudessa jännittävässä kohteessa. Kun ympärillä on muutenkin niin paljon uutta, tulee myös helpommin lähdettyä tutustumaan vaikka pieneen kirjatoriin. Mutta sellaisia järjestetään myös Turussa! Kuten niin paljon kaikkea muutakin. Oman kaupungin tapahtumakalenteria kannattaa seurata säännöllisesti, etenkin näin kesäaikaan – tapahtumien kulta-aikana.
Kesätapahtumissa todellakin kannattaa vierailla ennakkoluulottomasti. Perinteisten kesäteatterivierailujen lisäksi pienissä gallerioissa, lavatansseissa, elokuvajuhlilla, museoissa, myyjäisissä, festareilla ja puistojumpassa. Valikoimaa riittää. Suurista ja pienistä kesätapahtumista jää aina jotain käteen: pieni taide-esine käsityöläiseltä, puuhelmet kirpparilöytönä, uusi näkökulma valokuvaukseen, kohtaaminen vanhan koulukaverin kanssa, tai vähintäänkin mainio kokemus ja kesämuisto.

Kesätapahtumien tarjonnasta nauttiessa voi samalla pohtia suomalaista yhdistystoimintaa. Monet eloisat kesämarkkinat ja jalkapalloturnaukset järjestetään puhtaasti vapaaehtoisvoimin. On tutkimuksin osoitettu, että vapaaehtoistoiminnalla on merkittävä yhteiskunnallinen ja myös taloudellinen merkitys. Suomalaiset myös mielellään osallistuvat toimintaan ja toimivat vapaaehtoisina. Tänäkin vuonna jokainen suomalainen tekee vapaaehtoistyötä keskimäärin kolme tuntia viikossa. Vuositasolla se tarkoittaa lähes 150 000 henkilötyövuotta. Siihen työmäärään kuuluu jo aika monet kinkerit ja toritapahtumat. Jos vapaaehtoiselle pyyteettömälle järjestötyölle pistettäisiin hintalappu, nousisi sen taloudellinen arvo minimipalkallakin pariin miljardiin euroon vuodessa. Tulevina vuosina vapaaehtoistyön arvo tulee vain nousemaan.

Suurin osa vapaaehtoistoiminnasta syntyy erilaisissa yhdistyksissä ja järjestöissä. Näiden toimintamahdollisuuksien turvaaminen onkin äärimmäisen tärkeää. Myös, jotta saamme nauttia monipuolisista kesätapahtumista jatkossakin.

Saara-Sofia Sutela

kaupunginvaltuutettu ja liikuntalautakunnan pj (kok), joka on parhaillaan vapaaehtoisena vapaaehtoisten matkanjohtajana eurooppalaisessa voimistelutapahtumassa Tanskassa.

Ei kommentteja: