maanantai 8. lokakuuta 2012

Viikon kuumia puheenaiheita


Valtakunnan politiikkaan mahtui viime viikolla oikeastaan vain kaksi asiaa: rahoitusmarkkinavero ja sairauslomakarenssi.

Rahoitusmarkkinaverokeskustelu lähti käyntiin valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen linjauksesta. Ministeri Urpilaisen mielestä Suomen tulisi ottaa vero käyttöön ensimmäisten maiden joukossa, siitäkin huolimatta, että vero koskisi vain pientä osaa EU-maista. Useat asiantuntijat ovat jyrkin sanoin tuoneet esille huolensa siitä, miten vero tässä muodossa toteutuessaan vaikuttaisi Suomen markkinoihin ja kilpailukykyyn. Se, että naapurimaamme Ruotsi vastustaa veroa, tekee asiasta meille vielä vaikeamman. Suomen ei kannata ehdoin tahdoin vaarantaa kilpailukykyään tai talouskasvuaan tämäntyyppisillä kokeiluilla, erityisesti kun taustalla tuntuu olevan vahvasti ideologinen ajatus. Pienen porukan rahoitusmarkkinavero vaarantaa suomalaisten työpaikkoja. Mikäli vero osoittautuisi erityiseni toimivaksi, pääsee Suomi siihen kyllä mukaan myös myöhemmässä vaiheessa. Suomi voisi halutessaan liittyä transaktioveroon myöhemminkin valmistelun aikana tai sittenkin, kun järjestelmä on jo olemassa.Suomi voisi halutessaan liittyä transaktioveroon myöhemminkin valmistelun aikana tai sittenkin, kun järjestelmä on jo olemassa.Suomi voisi halutessaan liittyä transaktioveroon myöhemminkin valmistelun aikana tai sittenkin, kun järjestelmä on jo olemassa.

Sairauslomakarenssi taas nousi keskusteluun Kokoomuksen puoluevaltuuston hyväksymän aloitteen kautta. Ruotsissahan on jo käytössä malli, jossa ensimmäinen sairaslomapäivä on palkaton. Vähälle huomiolle on jäänyt se, että samantyyppistä käytäntöä on Suomessakin usealla alalla. Kysymyksessä on kuitenkin työmarkkina-asia, joten siitä päättäminen kuuluu niihin pöytiin. Joka tapauksessa sairauspoissaoloja tulee saada vähennettyä ja työn tuottavuutta parannettua. Satsaukset työhyvinvointiin ja työssä viihtymiseen ovat askeleita oikeaan suuntaan. Kenenkään ei tietenkään pidä mennä töihin sairaana.

Jo kahtena viikkona peräkkäin päästiin äänestämään hallituksen luottamuksesta. Edellisellä viikolla käsittelyssä oli Keskustan välikysymys vanhusten hoidosta ja viime viikolla vuorossa oli Perussuomalaisten välikysymys kuntauudistuksesta ja lähipalveluista. Perussuomalaisilla ei tunnu olevan omaa mallia kuntauudistukseen lainkaan. Tämä teki heidän omasta aloitteestaan lähteneestä välikysymyskeskustelusta hieman hämmentävää. Olisi mielenkiintoista kuulla perussuomalaisilta oikeita ratkaisuvaihtoehtoja pelkän ongelmien listaamisen sijaan. Viimeviikkoinen välikysymys oli jo yhdeksäs tällä vaalikaudella ja uskoisin että lisää lienee vielä luvassa ennen vaaleja.

Turussa jännitetään nyt, saako Turun telakka uuden merkittävän risteilijätilauksen. Tämä olisi todella hyvä uutinen Turulle, telakkateollisuudella kun on meille niin suuri taloudellinen ja työllistävä merkitys. Uuden risteilijän työllistävä vaikutus olisi peräti 12 000 henkilötyövuotta. Pidetään sormet ristissä, että homma saadaan maaliin asti.

Ei kommentteja: