tiistai 21. joulukuuta 2010

EViva –hanke on edistystä


Turun kaupunginvaltuusto päätti maanantaina 29.11 vuoden 2011 talousarviosta ja sen myötä 500 000 euron määrärahasta liikunta-, kulttuuri- ja nuorisolautakuntien yhteiselle ennaltaehkäisevän virikkeellisen vapaa-ajan EViva –hankkeelle. Tämä on tärkeä poliittinen linjaus pienten hallintokuntien ennaltaehkäisevän toiminnan merkityksestä.

Ennaltaehkäisystä puhutaan niin valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa, kuin toimintaa ohjaavissa strategisissa asiakirjoissa (esim. Asukkaiden hyvinvointiohjelmassa 2009–2013). Sana on tuttu myös lukuisista juhlapuheista. Aidot panostukset ennaltaehkäisevään toimintaan ovat tästä huolimatta olleet melko vähäisiä, kun keskustelu turhan helposti kärjistyy ns. korjaavien ja ennaltaehkäisevien palveluiden vastakkainasetteluksi. Kuitenkin, jos verrataan sosiaali-, terveys- ja sivistystoimien menojen muutosta viimeisen vuosikymmenen aikana, näkyy eri hallintokuntien budjettikehityksissä huimia eroja. Samalla kun peruspalvelujen menot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti, ovat nuoriso- ja kulttuurilautakunta saaneet tyytyä nollakasvuun ja liikuntalautakunta ainoana hallintokuntana jopa negatiiviseen budjettikehitykseen.

Juuri tästä syystä kaupunginvaltuuston tekemä päätös näiden hallintokuntien yhteistyön tukemisesta on niin tärkeä. Talouden tasapainottamisen nimissä tiedämme, että satsaukset ennaltaehkäisyyn ovat satsauksia tulevaisuuteen. EViva! –hanke edustaa tulevaisuuteen katsovaa päätöksentekoa myös muilta osin, sillä hankkeen perusperiaatteena on ennaltaehkäisyn lisäksi asukaslähtöisyys. Hankkeen tarkoituksena on saada vuoteen 2015 mennessä 10 000 uutta osallistujaa vapaa-aikatoimintaan. Palveluiden kehittämisessä lähtökohtana on asukkaiden kuuleminen alueellisesti.

Kolmen hallintokunnan yhteishanke edustaa myös sellaista raja-aidat ylittävää toimintaa, josta on paljon puhuttu. Eri virastojen välistä yhteistyötä on tärkeä tehostaa ja kehittää. EViva! –hanke tarjoaa mahdollisuuksia myös uusille avauksille yhteistyössä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Turusta löytyy satoja kaupunkilaisille vapaa-ajan toimintaa järjestäviä järjestöjä ja yhdistyksiä, joiden tarjonnalla on suuri merkitys kaupunkilaisten hyvinvoinnille.

Kun hyvinvoinnista ja ennaltaehkäisystä on puhuttu niin paljon, on todella hienoa että puheiden seurauksena syntyy myös todellisia tekoja. Kaupunginvaltuuston nyt tekemä päätös osoittaa valmiutta uudenlaiseen ajatteluun. Kun jokainen ennaltaehkäisyyn sijoitettu euro saadaan moninkertaisesti takaisin, voidaan pienelläkin panostuksella saada suuria aikaan. Tässä ajattelussa Turkua voidaan hyvällä syyllä nimittää vapaa-aikatoiminnan edelläkävijäksi.

Ei kommentteja: