tiistai 1. marraskuuta 2011

Palloiluhalli pystyssä 2014!

Minulla on tähänastisen kunnallispoliittisen urani aikana ollut selkeästi yksi konkreettinen tavoite yli muiden. Lähtiessäni kunnallisvaaleihin ehdolle 2008, ei minulla ehkä ollut Turun kunnallisesta päätöksenteosta kaikkein kattavinta näkemystä, mutta liikuntaolosuhteista sen sijaan tiesin paljonkin. Ehdolle lähtiessänihän minulla ei ollut lainkaan puoluepoliittista taustaa, mutta seura- ja liikuntajärjestötaustaa sitten senkin edestä.

Niinpä olikin luontevaa, että jo vaalimateriaalissani ja vaalikonevastauksissani toistuivat liikunnan merkitys ja liikuntaolosuhteiden parantaminen. Henkilökohtainen konkreettinen ykköshanke on alusta asti ollut kunnollisen sisäliikuntahallin saaminen Turkuun. Vaalien jälkeen nimesin lukuisissa yhteyksissä henkilökohtaiseksi tavoitteekseni sen, että vuosikymmeniä puhutusta palloiluhalliasiasta tehtäisiin päätös tämän vaalikauden aikana.

Esimerkiksi YLEn vaalikoneeseen 2008 vastasin seuraavasti:
"Turkuun tarvitaan kiireellisesti palloiluhalli ja sen tulee olla rakentamisen ykköshanke.
Toimivan ja riittävän palloiluhallin puute näkyy harrastajamäärissä, sekä toiminnan laadussa. Palloiluhallin puuttuminen vaikeuttaa kilpajoukkueiden toimintaa, sekä lasten ja nuorten harrastamista."

Heti vaalien jälkeen nimesin palloiluhallin tärkeäksi Turun Sanomien (19.11.2008) haastattelussa seuraavin perustein:
Mikä hanke Turussa on ehdottomasti toteutettava seuraavan valtuustokauden aikana?
"Palloiluhallihanke. Turkuun tarvitaan kiireellisesti palloiluhalli, ja sen tulisi olla rakentamisen ykköshanke. Toimivan ja riittävän palloiluhallin puuttuminen kaupungista näkyy usean lajin harrastajamäärissä, sekä toiminnan laadussa. Kunnollisten palloilutilojen puute vaikeuttaa paitsi monen lajin liigatason toimintaa, myös lasten ja nuorten harrastamista."

Myös liikuntalautakunnan esittelyssä toin samaa asiaa esille:
Mitä haluat saada aikaan liikuntalautakunnassa?"Haluaisin nostaa ymmärrystä liikunnan yhteiskunnallisesta merkityksestä. Satsaukset liikuntaan ennaltaehkäisevät paitsi terveyshaittoja, myös sosiaalisia ongelmia kuten syrjäytymistä. Konkreettisena esimerkkinä haluaisin saada aikaan vähintäänkin päätöksen kunnollisen palloiluhallin rakentamisesta Turkuun."


Näitä esimerkkejä löytyy, nimittäin aika paljon on palloiluhallin puolesta tullut puhuttua. Sen verran ponnekkaastikin, että sain jossakin vaiheessa valtuustoryhmässämme lisänimen Saara-Sofia "palloiluhalli" Sutela. :)

Olenkin viimeisen kolmen vuoden ajan useaan otteeseen papukaijamaisesti toistanut seuraavia ajatuksia:
- Turkuun tarvitaan ehdottomasti kunnollinen palloiluhalli.
- Palloiluhallin rakentamisen tulee olla liikuntarakentamisen ykkösinvestointi.
- Sijaintia, rahoitusmallia, lattiamateriaalia ja vuorojakoa (yms yms) tärkeämpää on saada asia etenemään.
- Tämä vaalikauden aikana tulisi saada tehtyä edes päätös palloiluhallin rakentamisesta.

Palloiluhalliasiasta keskusteltiin heti valtuustokauden alusta asti useaan otteeseen sekä liikuntalautakunnassa että muilla turkulaisilla liikuntafoorumeilla, mm. seuraparlamentin ja urheiluakatemian kanssa. Yhteistuumin nimesimme palloiluhallihankkeen turkulaisen liikunnan ykköshankkeeksi.

Jotta asiaa saataisiin eteenpäin, päätti liikuntalautakunta tältä pohjalta kokouksessaan 7.4.2009 esittää, että eri rahoitus- ja sijoitusvaihtoehtoja kartoittamaan perustettaisiin toimikunta vielä vuoden 2009 aikana. Asiasta kirjoitti Turun Sanomat 8.4.2009, jolloin kommentoin (itseäni jälleen toistaen:)) seuraavasti:
- Turusta puuttuu tarvittavat kriteerit täyttävä palloiluhalli. Se on ehdottomasti liikuntarakentamisen ykköshanke, korostaa liikuntalautakunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sutela.


Palloiluhallityöryhmä perustettiinkin, mutta se pääsi aloittamaan työnsä vasta noin vuotta myöhemmin. Työryhmä sai kartoituksensa valmiiksi syksyllä 2010. Tänä keväänä raportti saapui viimein lausuntokierrokselle ja liikuntalautakunta antoi lausuntonsa raportista huhtikuun kokouksessaan.

Kuluvan valtuustokauden aikana palloiluhallihankekeskustelun kuumin peruna on ollut sen sijainti. Vaikka olen toistanut lukuisia kertoja, että sijaintia tärkeämpää on että palloiluhallista ylipäänsä vihdoin saataisiin päätös, olen varovaisen toiveikkaasti ottanut kantaa Kupittaan puolesta ihanteellisena sijaintina. Muun muassa nyt keväisten eduskuntavaalien alla vastasin Turun Sanomien kyselyyn seuraavasti:
6. Mihin Turussa tulisi rakentaa palloiluhalli?
"Poliittinen prosessi on vielä kesken ja työryhmän raportti vasta tulossa liikuntalautakunnan lausunnolle. Omasta mielestäni luontevin paikka olisi Kupittaa. Se monipuolistaisi ja täydentäisi hienoa Kupittaan aluetta nimenomaan liikunta-alueeksi. Kupittaa on sijainniltaan hyvä, lähellä keskustaa ja kouluja. Tämä mahdollistaa kattavan päiväkäytön. Ymmärtääkseni myös Turkulaiset urheiluseurat ovat pitäneet Kupittaan aluetta ensisijaisena vaihtoehtona palloiluhallille."

Myös liikuntalautakunta antoi lausunnossaan puollon Kupittaalle.


Lausuntokierroksen jälkeen palloiluhalliasian valmistelu siirtyi tilakeskuksen alaiselle hankesuunnitteluryhmälle, jonka huomassa asiaa on viime kuukaudet valmisteltu.

Tänä syksynä olemme liikuntalautakunnan, seuraparlamentin, turkulaisten urheiluseurojen ja lukuisten hankkeelle myönteisten tahojen kanssa puhuneet kovasti sen puolesta, että hanke etenesi nyt vuoden 2012 budjettivalmistelun yhteydessä. Ja huhhei, kaupunginhallitus on eilisessä kokouksessaan näyttänyt hankkeelle vihreää valoa!



Vaikka asian eteneminen ei tokikaan ole yksin omaa ansiotani, sallinette minun ottaa hieman iloa irti hankkeen etenemisestä. Palloiluhallin puute on ollut selkeä häpeäpilkku urheilukaupunki-Turun liikuntaolosuhteissa vuosikymmenien ajan. Palloiluhallin rakentamisesta on puhuttu jo ennen, kuin minä olen syntynytkään. Mutta nyt näyttää siltä, että jotain todellakin tapahtuu! Ja se on hienoa se.

Etenemässä oleva malli on ns. Trivium-malli, jossa palloiluhalli rakenenttaisiin kumppanuushankkeena Lemminkäinen Talo Oy:n kanssa. Tämä tarkoittaisi sitä, että yksityinen taho rakentaisi hallin toimistorakentamisensa yhteydessä (nykyisen Triviumin viereen) ja kaupunki sitoutuisi vuokraamaan tilat liikuntakäyttöön. Kustannusarvio on hieman vajaa 10 miljoonaa euroa. Hallin olisi tarkoitus olla pystyssä 2014.

Toki kyseessä on vasta periaatepäätös ja valtuutus jatkaa neuvotteluja. Mutta nyt ollaan tosi lähellä lopullista sinettiä!

Seuraavana askeleena palloiluhallin hankesuunnitelma tulee lausunnolle liikuntalautakuntaan ja osaamissekotrin lautakuntiin. Lopullinen päätöksenteko tapahtuu sitten tietysti valtuustosalissa. Nyt ystävät hyvät, nyt näyttää todella vahvasti siltä että Turun kaupunginvaltuustossa voitaisiin tehdä hieno, historiallinen liikuntapäätös! Yeah!

***
PS. Kiitos Kaupunginjohtaja Aleksi Randellille liikuntamyönteisestä budjettiehdotuksesta!

Täytyy vielä lopuksi todeta, että Aleksin talousarvioehdotuksessa on palloiluhallihankkeen lisäksi muitakin hienoja liikuntamyönteisiä osioita:

- Liikunta-, nuoriso- ja kulttuurilautakuntien yhteinen Eviva!-hanke, jonka tarkoituksena on edistää hallintokuntien välisellä yhteistyöllä asukaslähtöistä vapaa-ajantoimintaa eripuolilla Turkua. (Itselleni myös läheinen hanke, neiti Palloiluhallin lisäksi minua on tituleerattu myös neiti Ennaltaehkäisyksi...). Kaupunginjohtaja ehdottaa 500 000 euroa ensi vuodelle.

- Impivaaran uimahallin laajennuksen ja peruskorjauksen loppurahoitus ja varaukset kattavan asiakaspalvelun takaamiseksi (liikuntalautakunnan talousarvioehdotuksen mukaisesti). Liikuntalautakunta ehdotti lisäyksenä 9 liikunnanohjaajaa sekä 6 asiakaspalvelusihteeriä. Impparin on tarkoitus avautua uudistettuna, Suomen ja ehkä koko Pohjoismaiden hienoimpana ja kauneimpana uimahallina helmikuussa! Kustannusarvio 23 miljoonaa euroa, ensi vuodelle 3 miljoonaa hankkeen loppuun saattamiseen.

- Kupittaan pesäpallostadion on kovasti kaivannut katsomoa ja tämäkin hanke on roikkunut esillä liikuntainvestointina jo vuosia. (Erityisesti naisten) pesäpallo on kovasti kasvattanut suosiotaan Turussa ja pelit vetävät välillä kovastikin katsojia varsin alkeelliseen "katsomoomme". Nyt kaupunginjohtajan ehdotuksessa on viimein varaus katsomoinvestoinnille vuodelle 2013. Kustannusarvio on noin 500 000 euroa.

- Samppalinnan maauimala kaipaa peruskorjausta (tiedätte, jos tänä kesänä tulitte käyneeksi). Peruskorjaukseen ehdotetaan rahoitusta vuosille 2012-2014, kustannusarvio noin 3,3 miljoonaa euroa.

- Nunnavuoren palloiluhalli on tällä hetkellä turkulaisen sisäpalloilun (mm. koripallo) ykkösolosuhde ja täysin remontin tarpeessa. Ilouutinen palloiluväelle: kaupunginjohtaja ehdottaa peruskorjaukseen 2,6 miljoonaa euroa ensi vuodelle. Valitettavasti koripalloilijoille koittavat ensi vuonna vaikeat oltavat, kun surkeat olosuhteet heikkenevät väliaikaisesti entisestään, mutta on kerrassaan hienoa että kurjistuneita olosuhteita laitetaan kuntoon!

- Myös Veritas Stadionin kenttä vaatii peruskorjauksen. Kentän perusta on tällä hetkellä huono ja huolellisesta hoidosta huolimatta jalkapallo on Veritaksella välillä ollut lähempänä muta- tai suopotkupalloa. Ei ole montaa viikkoa aikaa, kun UEFA päätti siirtää Alle 21-vuotiaiden EM-karsintapelin pois Turusta kentän huonon kunnon takia. Kentän peruskorjaukseen ehdotetaan miljoonaa euroa ensi vuoden budjettiin.


Kiitos siis Aleksille varsin liikuntamyönteisestä budjetitiehdotuksesta! Toivotaan, että samanlaista liikuntamyönteisyyttä löytyy myös kaupunginvaltuuston enemmistöstä.


Kuvat Impivaaran uimahallin laajennuksen ja peruskorjauksen harjakaisista. Hyvältä näyttää jo! :)

Ei kommentteja: