perjantai 18. toukokuuta 2012

Haastattelu Auransillassa 16.5.2012

Kokoomus julkaisee Aamusetin välissä pari kertaa vuodessa Auransilta-nimistä liitettä. Viimeisimmästä numerosta löytyy haastatteluni sivuilta 4-5 yhdessä lautakuntakollegani Satu Alasen kanssa. Koko Auransilta luettavissa Aamusetin näköislehdestä 16.5.2012 numerosta täällä.


Turussa tehdään Suomen parasta liikuntapolitiikkaa
– Uskallan väittää, että Turussa tehdään Suomen parasta liikuntapolitiikkaa ja liikuntatoimessa Suomen parasta liikuntatyötä, sanoo liikuntalautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Saara-Sofia Sutela. – Turkua pidetään muualla maassa malliesimerkkinä, turkulaiset eivät vaan itse aina huomaa, miten hyvin liikunta-asiat täällä on hoidettua.
– Lasten liikunnan ihmemaa on turkulaisten ihan oma juttu. Sitä käyvät muut liikuntapäättäjät täällä kateellisina ihailemassa. Meillä on lapsilla ja nuorilla maksuttomat liikuntasalit ja paljon sellaista innovatiivista toimintaa, mitä muualla ei ole, vaikka me toimimme pienemmillä resursseilla kuin muut samankokoiset kaupungit. Kaupunki ylläpitää yli 200 liikuntapaikkaa, joiden joukosta löytyvät harrastuksen puitteet miltei lajille kuin lajille. Meillä on eri puolilla kaupunkia puistokuntosalit, jotka tarjoavat hauskan tavan treenata lihaskuntoa luonnossa. Turussa on 300 aktiivista liikuntaseuraa, joita lautakunta tukee ja avustaa 1,5 miljoonalla eurolla vuodessa. Tämä on merkittävästi enemmän asukasta kohden, kuin muissa kaupungeissa, Sutela listaa faktoja väitteensä tueksi. – Ja onhan meillä vielä ”Rajattomasti liikuntaa Turun-seudulla”, malliksi muillekin kelpaava Turun liikuntatoimen yhteistyö 11 ympäristökunnan liikuntapäättäjien kanssa.

Palloiluhalli-Sutela

– Kun lähdin kunnallisvaaleihin ensimmäistä kertaa vuonna 2008, nimesin henkilökohtaiseksi poliittiseksi ykköstavoitteekseni, että palloiluhallista tehdään päätös valtuustokauteni aikana, Sutela kertoo ja myöntää pitäneensä halli-asiaa esillä aina ja kaikkialla väsytykseen asti.
– Valtuustoryhmä tituleeraakin minua jo Palloiluhalli-Sutelaksi, hän nauraa, mutta on tosissaan tavoitteensa takana ja sanoo olevansa pettynyt sekä itseensä, että kaupungin päätöksentekoon, ellei asiassa nyt edetä. – Hallista on Turussa puhuttu 30 vuotta, kauemmin kuin minä olen edes elänyt, hän muistuttaa. Toiveikkaana hän odottaa valtuuston vielä tänä syksynä myöntävän hallille suunnittelumäärärahan.

– Kunnollisen sisäpalloiluhallin puuttuminen Turusta on todella iso miinus muuten niin upeassa liikunta- ja urheilukaupungissa. Hallin sijaintipaikan pohtiminen tai muut syyt eivät saa päätöstä enää yhtään viivyttää. Jalkapallo- ja pesäpallostadionien ja – kenttien lisänä se tekee Kupittaasta täydellisen palloilukeskuksen, ja koko alueesta liikunnan ja urheilun keitaan.

EVIVA

Kaupungin eri hallintokuntien kymmenvuotisen budjettikehityksen tarkastelu sai liikuntalautakunnan puheenjohtaja Sutelan kauhistelemaan sosiaali- ja terveystoimen budjetin hurjaa kasvua, kun samaan aikaan liikuntatoimen menot olivat pienentyneet reaalisesti 24% verrattuna kunta-alan menojen hintakehitykseen.
– Toisin päin sen pitäisi olla, Sutela sanoo. – Liikuntapuoleen satsaaminen vähentää sosiaali- ja terveyspuolen kustannuksia ja lisää säästöä saadaan, kun mukaan tulee myös muu ennalta ehkäisevä työ. Korjaaminen on aina kalliimpaa kuin kunnossapito ihan kaikkialla.
Ennalta ehkäisevän työn ”apostolina” kulkenut Sutela innosti liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoimen yhteiseen rintamaan. Sen valmistelema ennalta ehkäisevän, virikkeellisen vapaa-aikatoiminnan EVIVA- hanke hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa. Suunnitelmista päätettiin vuosille 2011–2015, rahoituksesta vuodeksi kerrallaan.
Eurot takaisin korkojen kanssa

EVIVA toteutetaan alueellisesti ja kärkiajatuksena on, että kunkin alueen asukkaat itse kertovat toiveistaan. Järjestöt, seurat ja yhdistykset kutsutaan mukaan ja yhdessä pannaan toimeksi. Sääntönä on, että muistetaan hallintokuntien rajat ylittävä yhteistyö. Näin toiminta voisi olla esimerkiksi vaikka sauvakävely-kulttuurikierros. Tavoitteena on saada vuoteen 2015 mennessä 10.000 uutta aktiivista vapaa-aikatoimintaan osallistuvaa turkulaista.
– Uskon tosivahvasti, että tällaiseen ennalta ehkäisevään työhön käytetyt eurot tulevat korkojen kanssa takaisin muutaman vuoden kuluessa. Puhumattakaan siitä elämänlaadun paranemisen tuomasta ilosta, kun henkilö pääsee aktiiviseksi osaksi jotakin yhteistä toimintaa, oli se sitten mitä tahansa, Sutela sanoo.

Tavoitteellista toimintaa

Tavoitteellisesti toimimaan tottunut Saara-Sofia arvioi realistiseksi mahdollisuudekseen saavuttaa viime eduskuntavaaleissa viides sija kokoomuksen listalla. Huikea vaalityö vei tavoitteeseen, viides sija tuli. Mutta. Puolueen tavoittelema edustajapaikkojen kasvu viidestä kuuteen jäi toteutumatta. Paikkoja saatiinkin vain neljä.
Kauppatieteen maisteri Sutelan ensimmäinen vuosi markkinointitehtävissä elintarviketeollisuuden piirissä Turussa tuli juuri täyteen. Kesälomallaan hän täydentää joogaopintojaan Aasiassa ja pitää mahdollisena joogaohjaajanakin toimimista nykyisen voimisteluvalmennuksen lisäksi.

(Toimittaja: Marjukka Laitinen)

Ei kommentteja: