tiistai 22. toukokuuta 2012

Puhe menestyneille urheilijoille

Talvi ja kevät ovat olleet minulle melkoisen rankkaa aikaa, elämä osoitti välillä nurjaa puolta. Ei siitä sen enempää, mutta muissa aatoksissa ollessani on jäänyt arkistoimatta muutama pidetty puhe, joten ne ilmestyvät tänne näin jälkikäteen.

Tammikuussa emännöin perinteisesti viime vuonna menestyneitä turkulaisurheilijoita. Tänä vuonna tilaisuutta vietettiin aikaisempia vuosia suuremmin menoin, nyt kun oli useampi syy juhlaan. Mukana oli 350 vierasta: menestyneitä urheilijoita, nuoria stipendiaatteja ja seuratyön sankareita. Samalla käynnistimme juhlallisesti liikuntalautakunnan 90-vuotis juhlavuoden.


Minä pidin liikuntalautakunnan puheenjohtajana tervetuliaispuheen, joka luettavissa alla. Varsinanen juhlapuhuja oli arkkipiispa emeritus John Vikström. Hän piti erinomaisen ja inspiroivan puheen kannustuksesta ja liikunnan ilosta.

Lisää juhlasta täällä.


27.1.2012

Turkulaisen urheilun juhla
Saara-Sofia Sutela

Arvoisa juhlapuhuja, arkkipiispa emeritus John Vikström,
Arvoisat menestyneet urheilijat, stipendinsaajat, palkittavat, seuraihmiset,
Arvoisa juhlaväki, hyvät ystävät.
Lämpimästi tervetuloa turkulaisen urheilun juhlaan. Meillä on tänään monta syytä juhlia.

Ensinnäkin juhlistamme viimevuotista turkulaista urheilumenestystä ja palkitsemme nuoria stipendin saajia. Lisäksi kiitämme ja juhlimme turkulaista seuratoimintaa.
Tänä vuonna meillä on kuitenkin myös erityistä syytä juhlaan. Haluamme tänä iltana juhlistaa lisäksi liikunnan ja urheilun parissa tehtävää vapaaehtoistyötä. Viime vuonna vietettiin EU:n vapaaehtoistoiminnan teemavuotta. Teemavuoden aikana haluttiin tuoda esille vapaaehtoistyön yhteiskunnallista merkitystä.

Tälle porukalle tuskin tarvitsee erikseen korostaa vapaaehtoistoiminnan merkitystä esimerkiksi seuratyössä. Turussa toimii noin 300 urheiluseuraa, joista jokaisella on suuri ja tärkeä merkitys turkulaisten liikuttajina. Mutta seuratyön ja vapaaehtoistyön yhteiskunnallinen merkitys on paljon liikunnasta saatavia terveyshyötyjä laajempi: siitä hyötyvät kaikki! Esimerkiksi urheiluseuroissa tehty vapaaehtoinen toiminta lujittaa yhteiskuntaa, opettaa yhteistoimintaa ja yhteistyötä. Monesti seuran merkitys on jäsenen näkökulmasta ennen kaikkea sosiaalinen.

Tällä hetkellä noin 20 prosenttia eurooppalaisista osallistuu vapaaehtoistoimintaan. Suomessa jokainen suomalainen tekee keskimäärin kolme tuntia vapaaehtoistyötä joka viikko. Tämä tarkoittaa vuositasolla jopa 150 000 henkilötyövuotta. Ja tämä kaikki vapaaehtoisvoimin.

Välillä tuntuu, ettei seuratoiminnan merkitystä tunnusteta ja tunnisteta tarpeeksi. Siksi me haluamme tänä iltana kohottaa maljan nimenomaan turkulaiselle vapaaehtoistoiminnalle. EU:n vapaaehtoistoiminnan teemavuoden merkeissä haluan kiittää teitä kaikkia, arvokasta seuratyötä tekeviä turkulaisia liikuntaihmisiä.


Hyvä juhlaväki,

Tänä vuonna meillä turkulaisilla liikuntaihmisillä on todellakin syytä juhlaan. Turun liikuntalautakunta täyttää nimittäin tänä vuonna 90 vuotta ja mikä olisikaan parempi tapa käynnistää juhlavuosi, kuin juhlia näin hienolla porukalla yhdessä turkulaista urheilua!

Juhlavuoden alkaessa on syytä muistaa, ettei oma liikuntalautakunta ole itsestään selvä asia. Turku on ensimmäisiä kaupunkeja, joihin liikuntalautakunta on ylipäätään perustettu ja edelleen yksi harvoista, jossa liikunta-asioita käsitellään omassa lautakunnassa laajempien, esim. vapaa-aikalautakunnan sijasta. Turku on liikuntakaupunki ja on hienoa, että tästä ajatuksesta pidetään edelleen kiinni myös poliittisesti. Liikunta ansaitsee oman lautakuntansa myös tulevaisuudessa.

Tänä vuonna juhlimme liikuntalautakunnan 90-vuotista taivalta. Samalla tämä vuosi on nykyisen liikuntalautakunnan nelivuotiskauden viimeinen. Istuvalla lautakunnalla on edessään vielä mielenkiintoinen ja tärkeitä päätöksiä sisältävä vuosi. Seuraava juhlahetki koetaan helmikuussa, kun pitkään odotettu Impivaaran uimahallin peruskorjaus ja laajennus viimein aukeaa. Silloin meillä on Turussa kiistatta Suomen ja ehkä Pohjoismaiden paras uimahalli. Seuraava yhteinen päämäärämme on varmistaa kunnolliset sisäpalloiluolosuhteet. Töitä riittää myös muilla liikunnan ja urheilun saroille koko vuodeksi.

Töitä pitää siis tehdä ja kuten te menestyneinä urheilijoina ja aktiivisina seuraihmisinä hyvin tiedätte, ei menestystä saavuteta ilman työntekoa. Itse asiassa politiikassa ja urheilussa on tästä näkökulmasta yllättävän paljon yhtäläisiä elementtejä. Yhdysvaltain 60-luvulla johdossa ollut presidentti, John F. Kennedy onkin sanonut, että ”Politics is like football; if you see daylight, go through the hole.” (Politiikka on kuin amerikkalaisen jalkapallon pelaaminen: jos näet jossain sopivan välin, mene siitä läpi). Ajattelisin hänen tarkoittavan, että toisinaan maaliin pääseminen edellyttää sinnikästä puskemista. Ja tällaistahan se välillä on, epäilemättä niin huippu-urheilussa, seuratyössä, omassa liikuntaharrastuksessa kuin myös liikuntaa koskevassa poliittisessa päätöksenteossa.

Ehkä osa teistä tietää legendaarisen amerikkalaisen jalkapallon valmentajan Vincent Lombardin. Häntä pidetään NFL:n parhaana valmentajana ja hän onkin johtanut Green Bay Packersit viisi kertaa mestaruuteen. Olen itse törmännyt Vince Lombardiin useasti eri yhteyksissä hänen motivoivien lausahduksiensa johdosta. Ne tuntuvat sopivan paitsi amerikkalaiseen jalkapalloon ja urheiluun yleensä, myös esimerkiksi liike-elämään tai opiskeluun. Jos olen ymmärtänyt tätä valmentajalegendaa ja hänen valmennusfilosofiaansa oikein, on menestyksen takana kolme ajatusta: kova työ, peräänantamattomuus ja yhteistyö. Vince Lobardi on mm. sanonut seuraavaa:”People who work together will win, whether it be against complex football defenses, or the problems of modern society”. (Ihmiset, jotka tekevät töitä yhdessä voittavat, on se sitten monimutkaista jalkapallopuolustusta tai modernin yhteiskunnan ongelmia vastaan). Hyvin sanottu ja pätee niin urheiluun kuin politiikkaan.

Nykyisen liikuntalautakunnan toiminta-ajatus on ollut seuraava: Innostamme turkulaiset liikkumaan. Takaamme monipuoliset liikuntamahdollisuudet ja rakennamme urheilumyönteistä ilmapiiriä. Liikunta antaa elämyksiä ja hyvinvointia jokaiseen päivään. Mielestäni tässä on ollut hyvät eväät kuluvalle kaudelle. Tänäänkin on oiva paikka meille kaikille rakentaa yhdessä Turkuun aikaisempaa urheilumyönteisempää ilmapiiriä.

Kuten sanottua, myös seuratyö on ollut tärkeässä osassa liikuntalautakuntamme strategiaa. Visionamme on, että Turku olisi hyvinvointiliikunnan ja seuratyön kansainvälinen edelläkävijä. Suomen mittakaavassa koemme jo olevamme liikunnan ja urheilun edelläkävijöitä (välillä unohtuukin, miten moni asia meillä täällä onkaan hyvin!), mutta haluamme olla vielä parempia. Kuten Vince Lombardi sanoo: Winning isn't everything, but the will to win is everything. Seuratyö ja sen kehittäminen ovat Turulle tärkeitä ja niiden merkitystä haluan myös tänään nostaa esille. Siksi tänä iltana juhlimme turkulaista seuratoimintaa ja erityisesti tänään palkittavaa sinettiseuraa sekä vuoden seuratyöntekijää.

Arvoisat urheilijat,
Te olette omien seurojenne lähettiläitä, edustajia ja esikuvia. Tänään on teidän juhlanne. Haluan onnitella kaikkia viime vuonna menestyneitä SM, PM, EM ja MM-mitalisteja. Kuten vieraiden määrästäkin näette, on viimekin vuosi tuonut turkulaisille urheilijoille menestystä monessa lajissa, niin yksilö- kuin joukkuelajeissa, mm. jääkiekossa, suunnistuksessa, footbagissä, jousiammunnassa, discotanssissa, mustaruutipistooliammunnassa, lacrossessa, joukkuevoimistelussa, ratagolfissa, ultimatessa ja soudussa. Lämpimät onnittelut teille kaikille ja kiitos siitä työstä, mitä te kukin olette tehneet. The only place success comes before work is in the dictionary. (Vain sanakirjassa menestys tulee ennen työtä.) Saavuttaessanne näitä mitaleita, pokaaleita ja tunnustuksia toivon että muistatte: ette edusta vain itseänne, vaan edustatte aina myös omaa seuraanne ja kotikaupunkianne. Se on kaupungillemme tärkeää ja arvokasta.
Hyvät ystävät,

Minulla on ilo Turun kaupungin ja Turun liikuntalautakunnan puolesta toivottaa teidät lämpimästi tervetulleiksi turkulaisen urheilun juhlaan. Mukavaa iltaa ja menestystä myös tämän vuoden haasteisiin.

Kiitos.

Ei kommentteja: