tiistai 22. toukokuuta 2012

Puhe Impivaaran uimahallin vihkiäisjuhlassa

Yksi koko nelivuotiskauteni mieluisimmista tehtävistä liikuntalautakunnan puheenjohtajana oli varmasti toivottaa tervetulleeksi kutsuvierasjoukko uuteen Impivaaran uimahalliin. Hartaasti odotettu remontti ja laajennus olivat vihdoin valmiit! Halli avattiin yleisölle ystävänpäivänä 14.2.2010. Edellisenä perjantaina juhlittiin vihkiäisiä. Alla pitämäni avauspuhe.

Lisää Impparin avajaisista (mukana pari pientä haastattelua):
Turun kaupungin sivut
Yle Turku radio
Yle uutiset
TSTV
Radio Sata

Yllä: Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen piteli nauhaa, jonka leikkasi liikuntalautakunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sutela. (kuva: turku.fi)


Impivaaran uimahallin kutsuvierastilaisuus
pe 10.2. klo 12
Saara-Sofia Sutela
Liikuntalautakunnan pj.
Hyvät ystävät, arvoisa liikuntaväki,

Minkään kunnan tai kaupungin liikuntalautakunnan puheenjohtajalle tuskin on hirveän montaa mieluisampaa tehtävää, kuin uuden tai uudistuneen uimahallin avajaistilaisuudessa puhuminen. Uimahalli on ehdottomasti kaupungin tärkeimpiä liikuntapaikkoja. Uimahallissa voivat kirjaimellisesti liikkua kaikki kaupunkilaiset vauvasta vanhuksiin ja satunnaisesta kuntouimarista huippu-urheilijoihin. Täällä voi opetella uimaan, nauttia kuntouinnista, viettää aikaa liikunnallisessa ympäristössä tai harjoitella aina olympialaisiin saakka. Uudistunut Impivaaran uimahalli on lisäksi vielä paljon muuta, kuin vain uimahalli. Imppari tarjoaa turkulaisille monipuolisia ja monimuotoisia liikuntamahdollisuuksia. Kun Impivaaran uimahalli vuonna 1975 avattiin, oli se Suomen ja Pohjoismaiden suurin. Nyt peruskorjauksen ja laajennuksen jälkeen halli on paitsi allaspinta-alaltaan suurin, epäilemättä myös Suomen ja Pohjoismaiden hienoin.
Kun kävelitte tuosta pääovesta sisälle, ehkä tunsitte samalla tavalla kuin minä: tämähän on vanha tuttu Imppari, mutta ei sittenkään. Tässä on tuttua tunnelmaa, paikka ei tunnu vieraalta, mutta toisaalta kaikki on aivan uutta ja hienoa. Tällaiset ajatukset varmastikin ovat onnistuneen peruskorjauksen ja laajennuksen tunnusmerkkejä: paikka säilyttää vanhan tunnelmansa vaikka uudistuukin täysin sisältä. Toivottavasti turkulaiset kokevat samoin: löytävät tiensä vanhaan tuttuun ja turvalliseen Imppariin ja tullessaan saavat hämmästyä sen uutta asia, ilmettä ja entistä parempaa ja laajempaa tarjontaa.
Kun kävelimme tuosta pääovesta sisälle, kuljimme kaikki julkisivussa näkyvän Ann Sundholmin Taivaan vuohet – teoksen alta. Teos esittää matalalla leijailevia pilviä, jopa unenomaisesti. Taivaan vuohet johdattavat meidät ja kaikki turkulaiset veden maailmaan.

Arkikielessä Impparista puhuttaessa ei tule juurikaan pohdittua nimen, Impivaaran, alkuperää. Nyt Impparin auetessa uudelleen, myös nimen symboliikkaa on haluttu nostaa uudelleen esille. Niinpä Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen –teoksen tematiikkaa tuodaan esille Impivaaran uimahallin markkinoinnissa ja viestinnässä. Ajatuksena on myös, symbolisesti osoittaa, miten kulttuuri ja liikunta paiskaavat kättä ja luovat hyvinvointia yhdessä. Tämä on myös luontevaa jatkoa Turun kaupungin kulttuuripääkaupunki-imagolle.

Harva itse asiassa tietää, mistä Impivaaran uimahalli on alun perin saanut nimensä. Turun nimitoimikunta päätti vuonna 1952 nimetä koko uimahallin lähialueen ja ympäristön Tampereentien varrelta Seitsemän veljestä –aihepiirin mukaisesti. Impivaaran uimahalli on siis aikanaan nimetty sijaintinsa perusteella.
Seitsemän veljeksen tematiikkaa on nyt tarkoitus hyödyntää uuden uimahallin brändin rakentamisessa sekä tapahtumien ja palvelujen suunnittelussa Impivaara-nimeä ja sijaintia laajemmin. Seitsemän veljestä tulevat näkymään hahmoina Impivaaran markkinointimateriaaleissa. Lisäksi hallin altaan ja tilat on nimetty Seitsemän veljeksen mukaan. Suurin altaista on nimetty teoksen tärkeimmän naishahmon, Venlan mukaan. Muut seitsemän allasta ovat seitsemän veljestä: Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero. Impivaaran kuntosalit on nimetty Seitsemän veljeksen paikannimien mukaan: Jukola, Toukola ja Männistö. Liikuntasali on Kekkuri, hiidenkivi Tammisto. Kahvilan nimi on Otava.
Seitsemän veljestä on suomalaisen kirjallisuuden klassikko. Se on kiistatta osa yhteistä kulttuuriperintöämme. Paitsi että haluamme nostaa Impivaaran nimen alkuperää ja symboliikkaa aikaisempaa vahvemmin esille, voimme näin samalla omalta osaltamme vahvistaa suomalaisille tärkeän klassikkoteoksen tunnettuutta. Toivon myös, että Imppari tuo omalla tavallaan turkulaisia yhteen, kuten Seitsemän veljestä tuo suomalaisia yhteen. Seitsemän veljestä on kaikille suomalaisille tuttu, Impparin tuntevat vähintäänkin kaikki turkulaiset. Myös Impivaaran uimahalli olkoon oman alansa klassikko.

Lämpimästi tervetuloa teille kaikille uuteen ja uudistuneeseen Impivaaran uimahalliin. Liikuntalautakunnan ja kaupungin liikuntaväen puolesta kiitokset kaikille, jotka ovat omalta olleet tekemässä ja myötävaikuttaneet uudistukseen. Toivotan kaikille meille ja kaikille turkulaisille liikunnan riemua ja iloa Impivaaran uimahallissa!
Kiitos!

Ei kommentteja: