maanantai 21. toukokuuta 2012

Pelastetaan Uittamon uimahalli!

Uimahalliasiat keskusteluttavat turkulaisessa liikuntapolitiikassa jälleen. Sunnuntain Turun Sanomien mielipidesivulla avattiin Uittamon uimahallin tilannetta hallia ylläpitävän Mesaani-Kiinteistöt Oy:n toimesta. Mielipidekirjoituksessa sivuttiin myös liikuntalautakunnan viime kokouksessaan asian tiimoilta ottamaa kantaa.

Uittamon uimahalli on alueellinen liikuntapaikka, jota ei ylläpidä kaupunki vaan yksityinen kiinteistöyhtiö. Mesaani-Kiinteistöt Oy on uittamolaisten taloyhtiöiden omistama yritys, joka siis hoitaa taloyhtiöiden normaaleja isännöinti- ja kunnossapitotöitä. Lisäksi yritys on ylläpitänyt Uittamon uimahallia ja sen yhteydessä sijaitsevaa kuntosalia. Nämä liikuntapalvelut ovat olleet yleisiä liikuntapaikkoja ja suurin osa kävijöistä itseasiassa tulee Uittamon ulkopuolelta. Kyseessä on siis turkulaisia palveleva lähiliikuntapaikka. Kaupunki on avustanut Uittamon uimahallin toimintaa, aivan kuten muidenkin vastaavien liikuntapaikkojen toimintaa.

Nyt Uittamon uimahallin toiminta ollaan pakon edessä lakkauttamassa. Tila vaatii ehdottomasti remontin ja menee ilman sitä käyttökieltoon. Mesaani-Kiinteistöt on anonut kaupungilta avustusta pakollista remonttia varten. Koska avustusta ei myönnetty, on yrityksen hallitus päättänyt sulkea uimahallin kesäkuun lopussa. Tämä on erittäin valitettava uutinen ja toivon todella, että uimahallin toiminta saadaan vielä jatkumaan. Tämä edellyttää poliittista tahtoa.

Kaikkiaanhan case Uittamon uimahalli on edennyt seuraavasti:
- 18.11.2010 Mesaani-Kiinteistöt Oy hakee kaupungilta avustusta Uittamon uimahallin peruskorjaukseen. Avustusanomus menee avustustoimikunnan käsittelyyn.
- 10.12.2011 Avustustoimikunta pyytää liikuntapaikkapäällikkö Markku Aaltoselta lausuntoa asiaan. Liikuntalautakunnalta lausuntoa ei pyydetä.
- 14.1.2011 Markku Aaltonen toteaa lausunnossaan, että liikuntatoimen kanta asiaan on ehdottoman myönteinen. Liikuntatoimi siis puoltaa peruskorjauksen avustamista.
- 17.2.2011 Avustustoimikunta siirtää asian käsiteltäväksi vuoden 2012 talousarvion yhteydessä.
- 1.12.2011 Talousjohtaja Jukka Laiho ilmoittaa, että Uittamon uimahallin remontin avustus ei sisälly vuode talousarvioon 2012.
- 20.1.2012 Avustustoimikunta toteaa, että Uittamon uimahallin remontin tukemiseen ei ole varattu määrärahaa vuoden 2012 talousarviossa.
- 28.3.2012 Mesaani-Kiinteistöt Oy:n hallitus päättää sulkea Uittamon uimahallin kesäkuun lopussa. Tiedotteesa todetaan "Lopetuspäätökseen vaikutti ratkaisevasti se, että Turun kaupunki ei myöntänyt avustusta hallin remontointia varten."
- 17.4.2012 Liikuntalautakunta käsittelee Mesaani-Kiinteistöt Oy:n ilmoituksen Uittamon uimahallin toiminnan loppumisesta. Lautakunta päättää ehdotuksestani yksimielisesti yhtyä vielä erikseen liikuntapaikkapäällikön aikaisemmin antamaan myönteiseen lausuntoon. Lautakunta lisäksi päättää esittää, että kaupunginhallitus ottaisi asian vielä käsittelyyn vuoden 2013 talousarvion yhteydessä. Näin Uittamon uimahallin toiminta voisi jatkua! Koko päätösesitykseni:
Liikuntalautakunta päätti Sutelan ehdotuksesta Alasen kannattamana yksimielisesti yhtyä liikuntapaikkapäällikkö Markku Aaltosen 14.1.2011 antamaan lausuntoon Mesaanikiinteistöt Oy:n peruskorjauksen avustamiseksi. Peruskorjausta avustamalla mahdollistetaan Uittamon uimahallin toiminnan jatkuminen.

Kuten em. lausunnossa todetaan, Impivaaran uimahallin peruskorjauksen valmistumisesta huolimatta alueellisilla 25 metrin uimahalleilla on oleellinen merkitys kaupungin lähiliikuntapaikkatarjonnassa. Lähiliikuntapaikkojen merkitys on erityisen suuri ikääntyvälle väestölle sekä koululaisille. Kaupungille on hyvin edullista tukea niiden tahojen toimintaa, jotka rahoittavat merkittävällä osalla kuntalaisille avoimia liikunnan peruspalveluja, kuten uimahalleja.

Lautakunta päättää lähettää asian kaupunginhallituksen käsittelyyn vuoden 2013 talousarvion yhteydessä ratkaistavaksi kuitenkin siten, että Mesaanikiinteistöt saisi asiaan kaupungin ennakkokannan vielä kevään 2012 aikana ehtiäkseen peruuttaa uimahallin sulkemiseen kesällä 2012 liittyvän päätöksensä.
Liikuntalautakunta on siis yksimielisesti remontin avustamisen kannalla.
- 30.6.2012 Uittamon uimahallin toiminta loppuu, ellei asiaa saada vielä käännettyä!

Itse olen vahvasti sitä mieltä, että Uittamon uimahallin remonttia tulisi avustaa, jotta halli saadaan peruskorjattua ja toiminta jatkumaan. Kirjoitin aiheesta myös Turku Liikkeelle -lehden pääkirjoituksen 2/2012 lehteen. Kirjoitus luettavissa alla ja myös selailuversiossa täällä. Tekstin tärkein viesti on tämä: "Alueellisten uintiolosuhteiden ylläpitäminen edellyttääkin nyt laajaa poliittista tahtoa."Turku liikkeelle 2/2012
Pääkirjoitus

Mennään uimaan!

Suomalaiset ovat uintikansaa. Uinti kuuluu kärkilajeihin kaikenikäisten liikuntaharrastuksista ja on kasvattanut suosiotaan viimeisten vuosikymmenten aikana. Myös urheiluseurojen jäsenmäärät ovat olleet kasvussa.

Turku voi olla ylpeä uintikaupunki, sillä meillä on Suomen upeimmat uintiolosuhteet. Joko olette käyneet tutustumassa uuteen Impivaaran uimahalliin? Allaspinta-alaltaan Suomen suurimmasta uimahallista löytyy sopiva allas kaikenikäisille ja tasoisille vesiliikkujille. Uusittujen ja laajennettujen allastilojen lisäksi Impparista löytyvät monipuoliset kunto- ja liikuntasalitilat – jotka kaikki ovat kuntoilijoiden käytettävissä samalla sisäänpääsymaksulla.

Niin upea kuin tämä uusi uimahallimme onkin, ovat kaupunkimme uintimahdollisuudet paljon Impparia laajemmat. Esimerkiksi ohjattua vesiliikuntaa on tarjolla muissakin kaupungin uimahalleissa. Vesivoimistelu onkin yksi aikuisten suosituimmista ryhmäliikuntamuodoista. Eikä suotta!

Vesiliikunta on koko kroppaa tasaisesti kuormittavaa, nivelille hellävaraista liikuntaa. Laji sopii lähes kaikille. Uinnilla on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia ja se on suosiotaan kasvattava kuntoilumuoto. Muun muassa näistä syistä uimahallit ovat äärimmäisen tärkeitä lähiliikuntapaikkoja. Pienten, lähellä kotia sijaitsevien uintipaikkojen merkitys on erityisen suuri ikääntyvälle väestölle sekä koululaisille.

Liikuntalautakunta onkin viime kokouksessaan tehnyt uintimyönteisiä päätöksiä. Ennakoidusta poiketen päätimme pitää sekä Lausteen että Paattisten uimahalleja rajatusti auki myös jatkossa. Uskomme, että halleissa riittää uimareita ja vesiliikkujia edelleen, Impivaaran auettuakin. Lisäksi esitimme kaupunginhallitukselle Uittamon uimahallin remontin avustamista. Hallin omistama kiinteistöyhtiö on tehnyt päätöksen hallin sulkemisesta, koska avustusta uimahallin kriittisesti tarvitsemaan remonttiin ei myönnetty. Alueellisten uintiolosuhteiden ylläpitäminen edellyttääkin nyt laajaa poliittista tahtoa.

Kesää kohti mennessä siirrytään uimahalleista kuitenkin ulkosalle polskimaan. Ainakin oma kesäni alkaa virallisesti siitä, kun Samppalinnan maauimala aukaisee ovensa. Uinti on myös mainio ulkoilumuoto, ei pidä unohtaa kaupungin lukuisia uimarantoja! Ja jos ulkoilu-uintikaan ei jostain syystä innosta, tästä lehdestä löytyy runsain mitoin muitakin ulkoilumahdollisuuksia.

Mukavaa kesän odotusta!

Saara-Sofia Sutela
Liikuntalautakunnan puheenjohtaja

Ei kommentteja: