maanantai 16. helmikuuta 2009

Valtuustopäivä

Tänään on valtuustomaanantai. Listalla on jälleen jonkin verran henkilövalintoja, mutta varsinaisia keskustelunaiheita lienevät toriparkkia koskeva kansanäänestys, sekä Raunistulan siilojen kaava.

Valtuustopapereihin tutustuminen on muuten melko aikaa vievää hommaa, varsinkin kun moni asia on vielä melko uutta. Ja se paperin määrä on aikamoinen! Olen moneen otteeseen ihmetellyt, miksei edes osaa papereista olisi mahdollisuus saada sähköisenä. Ymmärrän kyllä että osa voi haluta kaikki paperilla kotiin, mutta itse ainakin voisin ottaa vaikka valmistelulistat sähköisesti, sekin helpottaisi jo vähän. Olisi hyvä että jokainen saisi itse päättää, haluaako koko nipun kotiin kannettuna vai sähköisenä versiona sähköpostiin. Pitänee selvitellä asiaa, kun valtuustoryhmässäkin allekirjoitettiin green office -sitoumus. (jee!) Ainakin liikuntalautakunnan kohdalla voisin ehdottaa sähköistä vaihtoehtoa halukkaille.

Torstaista perjantaihin olimme viiden lautakunnan jäsenen ja viiden virkamiehen voimin Jyväskylässä Liikuntatoimen neuvottelupäivillä. Hyvä seminaari ja tärkeää keskustelua. Ensimmäisen alustuksen piti Veikkauksen toimitusjohtaja Risto Nieminen, erinomainen ja ajatuksia herättävä puheenvuoro! Niemisen mukaan urheilun suurin uhka tulevaisuudessa ei enää suinkaan ole doping, vaan huippu-urheiluun soluttautuva järjestäytynyt rikollisuus. Tämä toki nimenomaan vedonlyönnin näkökulmasta. Seminaari päättyi pettymykseen, kun sokerina pohjalla viimeisenä puhujana piti olla Kari-Pekka Kyrö. Hän oli peruuttanut osallistumisensa viime hetkellä, järjestäjien mukaan vedoten periaatteellisiin syihin. Sääli, hänen puheenvuoronsa olisi ollut todella mielenkiintoinen!

Muuten neuvottelupäivillä käsiteltiin esimerkiksi eri kuntien erilaisia liikuntatoimen tilaaja-tuottajamalleja. Puheenjohtaja ja muukin delegaatio sai varmasti uutta ajateltavaa ja näkökulmia, vaikka monessa kohtaa saimmekin todeta asioiden olevan Turussa hyvällä mallilla.

Sunnuntaina kävin tutustumassa Hirvensalon hiihtokeskukseen ja Turun Slalomseuran toimintaan. Kyseessä on vähän poikkeuksellinen järjestely, kun seura pyörittää keskuksen toimintaa - luonnollisesti vapaaehtoisvoimin. Hirvensalon kaavoituksessa on tärkeää ottaa huomioon toiminnan jatkuvuuden mahdollistaminen nimenomaan tästä näkökulmasta.

Tänään on alkanut hiihtolomat monessa perheessä, toivotaan hyviä pulkkailu- ja hiihtokelejä! Hirvensalossa olivat muuten kaikki laskettelurinteet auki ja hyvässä kunnossa. :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Sunnuntaina kävin tutustumassa Hirvensalon hiihtokeskukseen ja Turun Slalomseuran toimintaan. Kyseessä on vähän poikkeuksellinen järjestely, kun seura pyörittää keskuksen toimintaa - luonnollisesti vapaaehtoisvoimin. Hirvensalon kaavoituksessa on tärkeää ottaa huomioon toiminnan jatkuvuuden mahdollistaminen nimenomaan tästä näkökulmasta."

Vaikka slalomseuran toimintaa ei millään lailla tule vähätellä, on Hirvensalon kaavoittamisessa mielestäni otettava huomioon huomattavasti laajempia kokonaisuuksia sen tulevan 20000 asukkaan kannalta kuin hiihtokeskuksen "toiminnan jatkuvuuden mahdollistaminen", mitä se sitten kaavoituksen kannalta ikinä tarkoittaakaan.

Saara-Sofia Sirén (o.s. Sutela) kirjoitti...

hei Anonyymi, ja kiitos kommentista! Hyvä pointti! Tottakai saarten kaavoitus on paljon paljon laajempi kokonaisuus ja Hirvensalon laskettelukeskus ja slalomseuran toiminta ovat luonnollisesti vain pieni osa tätä. Saarten kaavoista ehkäpä myöhemmin enemmän ja tarkemmin, mutta tässä yhteydessä tarkoitukseni olikin tuoda esille ainoastaan tämä yksityiskohta, joka kaavoituksessa mielestäni olisi hyvä huomioida. Kaavassahan on ymmärtääkseni vielä aika paljon avoimia asioita, mutta slalomseuran kohdalla tulee erityisesti kiinnittää huomioita esimerkiksi hirsirakennuksen kohtaloon. Seuralla on häviävän pienet mahdollisuudet maksaa kallista (täysimääräistä) vuokraa jos hirsimajan tilalle rakennetaan uusi rakennus. Paljon muitakin huomionarvoisia asioita tottakai on! Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että kovin surullista olisi jos kokonainen hieno laji loppuisi kaupungistamme kaavoituksellisiin ratkaisuihin. :)

Yt. Saara

PS. kaavoitus on mulle melko uusi ja ihmeellinen asia, jota koitan opetella... luontevaa minulle on tarkastella kaavoitusasioita myös liikunnallisten yksityskohtien kautta.