torstai 13. syyskuuta 2012

Mielipidekirjoitus TS 13.9.

Nuorisolautakunnan puheenjohtaja Maija Niskala on paitsi hyvä ystäväni, myös äärimmäisen skarppi tyyppi. Moneen otteeseen on tullut ihmeteltyä, mihin nuorisolautakunnan (Maijan johdolla) tekemä ehdotus nuorisovaltuuston perustamisesta on pariksi vuodeksi kadonnut. Itseltäni löytyy kirjoitus nuorisovaltuustotarpeesta jo lokakuulta 2008, eikä asia tämän jälkeen ole ottanut kummoisiakaan edistysaskeleita monista yrityksistä huolimatta.

Nyt Maija ja minä kirjoitimme aiheesta yhteisen mielipidekirjoituksen, joka julkaistiin tämän päivän Turun Sanomissa. Odotamme innolla huomisen osallisuustoiminnan kehittämisen ohjaustyöryhmän väliraportin julkistamistilaisuutta. Odotukset ovat korkealla, että hyviä asioita vihdoin tapahtuu! Asia on kaupungin päätöksenteon näkökulmasta melkoisen pieni, mutta tulevaisuuden toivojen vaikutusmahdollisuuksien näkökulmasta merkittävä.

 Turkuunkin vihdoin nuorisovaltuusto
Nuorten osallistumisesta ja kuulemisesta on selkeäsanaisesti lausuttu nuorisolaissa. Nuorille tulee järjestää mahdollisuus osallistua ja heitä tulee kuulla nuoria koskevissa asioissa. Nuorisovaltuusto löytyy yli 70 prosentissa kunnista, mutta ei Turusta. Nuorisovaltuustosta on toki täälläkin puhuttu pitkään, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Valtioneuvoston kehittämisohjelman 2007–2011 yhtenä tavoitteena oli, että vuoden 2010 loppuun mennessä jokaisessa kunnassa on aktiivisessa käytössä nuorten vaikuttamis- ja kuulemisjärjestelmä. Nuorisolautakunta tekikin lokakuussa 2010, siis kaksi vuotta sitten, esityksen nuorisovaltuuston perustamisesta. Esitys ei ole tähän päivään mennessä edennyt, vaikka sen perään on useampaan otteeseen kyselty.

Hidasta etenemistä on perusteltu sillä, että kaupunkilaisten osallisuustoimintaa on valmisteltu erillisessä virkamiestyöryhmässä, eikä nuorisovaltuustoa ole haluttu irrottaa tästä kokonaisuudesta. On kuitenkin kohtuutonta, että lasten ja nuorten kuulemiseen liittyvä päätöksenteko kestää näin kauan. Jo useampi ikäluokka olisi tässä välissä ehtinyt vaikuttamistyöhön mukaan. Erityisesti lapsia ja nuoria koskevissa asioissa käsittely ei saa jumiutua byrokratian rattaisiin vuosikausiksi, ei toki mielellään missään muissakaan asioissa.

Osallisuustoiminnan kehittäminen on nyt edennyt pisteeseen, jossa ohjaustyöryhmä perjantaina esittelee väliraportin valtuustoryhmien nimeämille edustajille. Luottamushenkilöitä ei valmisteluprosessin aikana ole kuultu, mutta odotukset nuorisovaltuuston perustamisen osalta ovat kovat.

Mikäli osallisuustoiminta kokonaisuutena ei vieläkään etene varsinaiseen päätöksentekoon, tulee nuorisovaltuusto irrottaa kokonaisuudesta ja saada vuonna 2010 tehty ehdotus kiireellisesti päätettäväksi sellaisenaan. Ymmärtääksemme nuorisovaltuuston perustamiselle löytyy laaja poliittinen tuki myös yli puoluerajojen.

Kunnallisvaalien lähestyessä on syytä kysyä, koska myös nuoret kaupunkilaiset saavat vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon. Siis he, joilla ei vielä ole tarpeeksi ikää äänestää vaaleissa.
 
Maija Niskala, nuorisolautakunnan puheenjohtaja (kok)
Saara-Sofia Sutela, kaupunginvaltuutettu (kok)

Ei kommentteja: