tiistai 18. syyskuuta 2012

Puhe liikuntalautakunnan 90v. juhlassa

Emännöin perjantaina liikuntalautakunnan 90-vuotisjuhlaa Kupittaan urheiluhallissa. Paikalla oli noin 550 juhlavierasta: nykyisiä ja entisiä lautakunnan jäseniä, liikuntapalvelukeskuksen nykyistä ja entistä henkilökuntaa, urheiluseurojen edustajia, yhteistyökumppaneita ja muita sidosryhmien edustajia. Kupittaan urheiluhalliin oli luotu onnistunut tunnelma: samalla kertaa juhlava ja rento.

Ohjelmassa oli puheiden lisäksi Liikunnan iloa 90 vuotta - juhlakavalkadi, vapaaehtoisvoimin koottu liikuntaa ja teatteria yhdistävä näytös, jossa käytiin läpi liikuntalautakunnan vuosikymmenet. Hienon kokonaisuuden takana oli Matti Niemi, liikuntatoimen entinen työntekijä hänkin!

Ilokseni voimistelu oli näyttävästi esillä ohjelmassa. Mukana olivat upeat joukkuevoimistelujoukkueet Team Turku sekä Sanix, joiden vapaaohjelmat saavat ihon kananlihalle joka kerta, riippumatta siitä miten monta kertaa ne on nähnyt. Lisäksi Turun Liikuntaseuran taitavat ja suloiset pikkurytmiset hurmasivat koko yleisön. Muista liikuntaseuroista mukana olivat Varsinais-Suomen Rhönradvoimistelijat, Turun Tähtitanssi sekä Turun Raskassarja.

Juhlat olivat kaikkiaan todella onnistuneet. Lämmin kiitos kaikille mukanaolleille!

Ohessa pitämäni juhlapuhe. Lisää juhlatunnelmia täällä.


Arvoisa juhlapuhuja liikuntaneuvos Timo Haukilahti,
Arvoista juhlavieraat, hyvät ystävät,
 
Lämpimästi tervetuloa Turun kaupungin liikuntalautakunnan 90-vuotisjuhlaan.
 
Juuri tällä samaisella hetkellä, 90 vuotta sitten syyskuun 14. päivänä vuonna 1922, perustettiin Turkuun urheilulautakunta. Moni asia on muuttunut, mutta moni asia on kestänyt aikaa. Perustehtävä on säilynyt samana: tavoitteenamme on saada turkulaiset liikkumaan ja lisätä siten heidän hyvinvointiaan.
 
Perusajatuksen lisäksi kaksi muutakin asiaa on säilynyt ajankohtaisina perustamisesta lähtien. Ensinnäkin, seurat ovat merkittävässä roolissa kaupungin liikunnassa. Koko liikuntalautakunta on perustettu paikallisten urheiluseurojen aktiivisuuden ansioista ja tänäkin päivänä seurat vaikuttavat aktiivisesti. Meillä on yli 300 seuraa, jotka liikuttavat yli 60 000 turkulaista viikoittain. Toiseksi, olosuhteiden eteen riittää työtä. Yksi ensimmäisistä lautakunnan ehdotuksista oli esitys voimistelusalon saamisesta seurojen käyttöön. Kaikki, jotka tuntevat tämänhetkisen voimistelusalin Lintulan, tietävät miten ajankohtainen aihe on yhä edelleenkin.
 
Liikunnan olosuhteiden ylläpitäminen ja kehittäminen on varmasti ollut jokaisen näinä vuosikymmeninä vaikuttaneen liikuntalautakunnan agendalla. Myös tällä hetkellä istuvan. Paitsi henkilökohtainen mieliaiheeni, myös koko lautakuntamme yksimielinen ykköshanke on koko kauden ajan ollut kunnollisen sisäpalloiluhallin saaminen Turkuun. Palloiluhallin tarpeesta on puhuttu kauemmin kuin minä olen edes elänyt, kolmasosa koko liikuntalautakunnan pitkästä historiasta. Asia on siis ollut meille tärkeä. Tänä aamuna saimmekin kuulla iloisia uutisia: palloiluhalli etenee nyt hankintamenettelyyn! Reilun kolmenkymmenen vuoden työ palkintaan, kun uusi halli otetaan käyttöön Kupittaan liikuntakeskuksessa elokuussa 2015. Arvoisa kaupunginjohtaja Aleksi Randell,  arvoisa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve, kiitos tämän asian eteenpäinviemisestä. Emme olisi voineet toivoa parempaa syntymäpäivälahjaa!
 
 
Hyvät ystävät,
 
Liikunta on peruspalvelu ja jokaisen kuntalaisen oikeus. Kuitenkin kuntakohtaiset erot liikunnan järjestämisessä ovat suuret. Vaikka emme sitä aina itse muista, Turku on upea liikunta- ja urheilukaupunki. Voimme olla ylpeitä monesta asiasta, joissa olemme edelläkävijä, paitsi kansallisesti myös kansainvälisesti. Vaikka meillä on verrokkikuntiin nähden pienemmät resurssit, olemme saaneet aikaan paljon, mitä muualla ei ole. Meillä on esimerkiksi liikunnalle oma lautakunta ja järjestöjen tueksi liikuntatoimessa oma yksikkö järjestöliikunnalle. Turussa toimii aktiivinen seurakenttä, jota tuemme 1,5 miljoonalla eurolla vuodessa. Se on enemmän kuin missään muualla. Meillä toimii seuraparlamentti. Meillä on maksuttomat vuorot lapsille ja nuorille ja tarjoamme maksutonta koulutusta valmentajille ja ohjaajille. Teemme hyvää yhteistyötä yli hallintokuntarajojen, joista esimerkkinä uraauurtava vapaa-aika hallintokuntien yhteinen ennaltaehkäisevän virikkeellisen vapaa-ajan hanke Eviva. Meillä on yli 500 liikuntapaikkaa ja ulkoilureittiä, nostettakoon esimerkiksi vielä upeat puistokuntosalit, joita löytyy ympäri kaupunkia. Ja totta kai, miellä on Suomen paras uimahalli, uudistunut Impivaara! Tarjoamme ohjattua liikuntaa kaiken ikäisille ja tasoisille kaupunkilaisille: Hikinen tusina, Leidit liikkelle, Power action ja vaikka mitä muuta. Meillä on tarjolla maksutonta koko perheen liikuntaa joka sunnuntai Lasten liikunnan ihmemaassa.
 
Eikä pidä unohtaa urheilumenestystämme. Huippu-urheilu on tärkeä osa turkulaista identiteettiämme. Vuosittain turkulaiset urheilijat saavuttavat menestystä kymmenissä lajeissa. Täällä urheillaan korkealla tasolla. Meidän tulee pitää huolta siitä, että urheilijoillamme on riittävät toimintaedellytykset harjoitteluun ja seuroilla huippu-urheilun kehittämiseen. Tämän eteen on tehty töitä, mutta on selvää että tekemistä vielä riittää.
 
Tässä olemme nyt ja voimme todeta, että moni asia on hyvin. Mutta totta kai meidän tulee nyt katsoa eteenpäin.
Maailma muuttuu ja meidän on muuttava sen mukana. Suomalainen urheilukenttä on murroksessa. Ei ole itsestään selvää, mitkä lajit tuovat tulevaisuudessa menestystä Suomeen tai Turkuun. Kun rakenteet muuttuvat, toimintatapojen tulee muuttua, myös paikallisesti. Koko Suomen liikunta- ja urheilukenttä on saamassa uuden rakenteen. Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry, Nuori Suomi ry, Kuntoliikuntaliitto ry ja Suomen Olympiakomitea ry perustivat 18. kesäkuuta 2012 uuden liikunnan kattojärjestön. Myös Turussa rakenteita uudistetaan. Uuden hallintorakenteen ja johtamisjärjestelmän myötä liikuntatoimi, nuorisotoimi ja kulttuuritoimi yhdistyvät yhdeksi vapaa-ajan toimialaksi.
 
Miten varmistamme, että olemme jatkossakin osaava ja kehittyvä liikunta- ja urheilukaupunki? Ensiarvoista on, että lautakunta todellakin on olemassa ja saamme silloin juhlia 100-vuotiasta lautakuntaa. Vaikka hallinnon yhdistyvät, on tärkeää että lautakunnat säilyvät itsenäisinä jatkossakin. Ehkä liikuntalautakunnan 100-vuotisjuhlat järjestetään, silloin jo 7-vuotiaaksi ehtineessä palloiluhallissa. Vaihtoehtoisia paikkoja voisivat olla esimerkiksi voimistelukäyttöön valmistunut uusi sali tai ehkäpä juhlat voitaisiin järjestää ulkosalla, kun pesäpallostadionillakin vihdoin on katettu katsomo.
 
Millainen Turku sitten on liikuntakaupunkina vuonna 2022, kun lautakunta täyttää 100 vuotta?  Toivon todella, että tulevaisuuden Turku on aktiivinen ja elävä sporttikaupunki, jossa olosuhteiden lisäksi urheiluasenne on kunnossa. Toivon, että Turku on edelleen liikunnan mallikaupunki, jonne suuret urheilukilpailut ja kansainväliset liikuntatapahtumat toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi.
 
Liikunnassa on hirvittävästi potentiaalia. Liikunta lisää tutkitusti hyvinvointia ja urheilu tuo ihmiset yhteen. Kun liikunta on osa koko kaupungin strategiaa ja sillä on selkeä rooli päätöksenteon rakenteissa, saamme Sportti-Turusta kaupungille ison vetovoima- ja kilpailukykytekijän. Se kannattaa hyödyntää.
 
 
Arvoisa juhlaväki,
 
90 vuotta sitten kopsahti nuija urheilulautakunnan perustamiseksi. Tänä iltana kopsahti korko, juhlan kunniaksi. Juhlimme liikunnan iloa 90 vuotta. Liikunnan iloa, juuri sitä toivotan teille kaikille.

Kiitos.

Ei kommentteja: