maanantai 17. syyskuuta 2012

Vaaliteemojen pyörittelyä

Tänään on ennakkoäänestyksen alkuun tasan kuukausi! Vaalihulina alkaa käydä ympärillä, mutta jotenkin sitä ei ollut täysin vielä orientoitunut siihen, että kunnallisvaalit todellakin ovat ihan nurkan takana. Neljä vuotta on mennyt käsittämättömän nopeasti.

Vaalien lähestyessä on tullut pyöriteltyä erinäisiä ajatuksia mahdollisia vaalimateriaaleja varten. En ole itse oikein ollut omiani kirjaamaan tiettyjä vaaliteemoja. Ajattelen niin, että koska kaupunginvaltuutetut kuitenkin tekevät päätöksiä ihan kaikenlaisista politiikan aiheista, on joten hankalaa nimetä niistä jotain omia suosikkeja. Vaaliteesien kirjoittaminen on vaikeaa, etenkin kun olisi kovasti sanottavaa vähän kaikesta. Ei mikään politiikan sektori ole valmis.

No, yritin kumminkin. Alla joitakin ajatuksia tulevaisuuden Turusta. Yritin pitää lyhyenä, mutta kun kaikki on niin tärkeää! Siksi alla lyhyet ranskikset ja perään sitten vähän pidemmät selitykset. Ja asiaahan olisi sitten riittänyt vaikka kuinka.


LIIKKUVA TURKU
- painopiste ennaltaehkäisyyn
- liikunnasta vetovoimaa ja kilpailukykyä
- urheiluseurojen toimintaedellytysten turvaaminen
- liikuntapaikat kuntoon

Politiikkaan minut alun perin toi toiminta urheiluseurassa. Siksi liikuntaan liittyvä päätöksenteko on aina ollut lähellä sydäntäni. Edelleen olen mukana seuratoiminnassa ja valmennustyössä. Kuluneen vaalikauden olen vaikuttanut Turussa myös liikuntalautakunnan puheenjohtajana. Tunnen niin valtakunnan kuin paikallisen liikuntapolitiikan kie-murat ja haasteet. Olen väsymätön ennaltaehkäisyn puolestapuhuja. Pitkällä aikavälillä satsaukset liikuntaan myös tuovat säästöjä, koska ihmiset voivat paremmin.
Liikunnassa on valtavasti potentiaalia! Liikunnalla on hurjasti positiivisia vaikutuksia: paitsi terveyttä edistäviä, myös sosiaalisia ja yhteisöllisiä. Jokainen urheiluseurassa toiminut tietää, miltä tuntuu vetää seuraverkkarit päälle!

Turku on upea urheilukaupunki ja meidän tulisikin tehdä Sportti-Turusta kaupungin vetovoima- ja kilpailutekijä.

Turussa toimii yli 300 seuraa, jotka liikuttavat yli 60 000 turkulaista, pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Kaupungin tuki seuroille on tärkeä satsaus kaupunkilaisten hyvinvointiin. Siitä tulee pitää kiinni. Myös seurojen ja kaupungin välistä yhteistyötä on mahdollista tiivistää entisestään. Turulla on kaikki mahdollisuudet olla seurayhteistyön edelläkävijä kansainvälisestikin katsottuna!

Liikuntapaikkojen osalta asiat ovat hyvin ja huonosti. Meillä on upeita liikuntaolosuhteita, muun muassa tänä vuon-na valmistunut uusi Impivaaran uimahalli! Valitettavasti myös moni muu liikuntapaikka kaipaa kipeästi remonttia. Tärkeimpänä hankkeena on palloiluhallin saaminen Turkuun. Tämän eteen olen tehnyt kovasti töitä kuluvalla vaali-kaudella ja ilokseni hanke nyt etenee. Seuraavana vuorossa ovat Lintulan voimistelusalin totaalinen peruskorjaus tai uusien tilojen hankinta, Samppalinnan maauimalan peruskorjaus sekä katetun katsomon saaminen Kupittaan pesäpallostadionille. Kaikki nämä hankkeet ovat tärkeitä ja niille on olemassa varsin hyvät perusteet. Ulkoilureitit ja koulujen pihat ovat tärkeitä lähiliikuntapaikkoja. Näitä helposti lähestyttäviä liikuntapaikkoja voidaan kunnostaa pienilläkin investoinneilla isoa joukkoa liikuttaviksi!


LÄHEINEN TURKU
- lähipalvelut aidosti lähelle kotia
- palveluihin lisää valinnanvapautta
- paremmat pyörätiet
- kyllä pikaraitiotielle

Palveluita arvioidessa yksi tärkeimmistä kriteereistä (laadun jälkeen) on niiden saavutettavuus. Peruspalvelut tulisi olla saatavilla lähellä kotia. Eri asia sitten on, mitkä kaikki palvelut peruspalveluiksi määritellään. Sekään ei ole helppo tehtävä. Lähtökohtaisesti terveys-, opetus- ja päivähoitopalveluita tulisi löytyä kohtuullisen välimatkan päästä jokaisen kaupunkilaisen kotia. Palveluita kehitettäessä myös teknologia tuo omia mahdollisuuksiaan esimerkiksi ajanvarauksiin. Sekin on saavutettavuutta.

Kaikkiaan kaupunkilaisilla tulisi olla mahdollisuus itse päättää palveluidensa hankkimisesta. Kannatan lisää valin-nanvapautta. Asiakkaan näkökulmasta lienee yhdentekevää, kuka palvelun tuottaa ja mikä taho taustalla on, kun-han palvelu pelaa ja hinta on kohdillaan. Palveluseteli on oiva keino, jota kannattaisi hyödyntää nykyistä laajemmin.

Läheisyyteen liittyy myös logistiikka. Etäisyyksillä on sitä vähemmän merkitystä, mitä paremmin liikenne toimii. Asun itse keskustan tuntumassa ja kuljen paljon pyöräillen. Pyöräteitä tulisi parantaa etenkin keskusta-yliopisto -akselilla. Jo tehdyt hyvät päätökset pitää vihdoinkin saada toteutukseen. Pyörätiet ovat kaupungin suosituimpia liikuntapaikkoja ja toimiva pyörätieverkosto aidosti parantaa elämänlaatua monestakin näkökulmasta. Me pyöräilijät ansaitsemme paremmat pyörätiet!

Fillarin lisäksi kuljen monella muullakin kulkuvälineellä. Liikenteen pitäisi olla sujuvaa niin kävellen, pyöräillen, au-tolla kuin bussilla. Pikaraitiotie olisi mielestäni erittäin tervetullut lisä kaupungin liikenteeseen. Se olisi myös ympä-ristöystävällinen kulkupeli.

LAHJAKAS TURKU
- valmistuville nuorille töitä
- päätösten yritysvaikutusten arviointi
- luovan talouden ja uusien innovaatioiden tukeminen
- lisää kaupunkikulttuuria
- katseet kansainvälisyyteen

Tällä hetkellä Turku ei saa hyödynnettyä kaupungissa kasvavaa osaamista, koska valmistuvat nuoret eivät löydä alueelta töitä. Tämä on iso ongelma, johon olen saanut tutustua omakohtaisestikin. Uusia työpaikkoja ei synny ilman yrityksiä, joten kaupungin on oltava vetovoimainen elinkeinoelämän silmissä. Kaikki politiikka vaikuttaa myös elinkeinoelämään, joten vaikutukset yritystoimintaan tulee huomioida kaikissa päätöksissä. Myös tiivistämällä yh-teistyötä korkeakoulujen ja paikallisten yritysten kanssa voidaan edistää nuorten työllistymismahdollisuuksia.

Kulttuuripääkaupunkivuosi 2011 antoi Turulle hyvät eväät kehittyä myös luovan talouden keskuksena. Työ ei päät-tynyt juhlavuoden päättymiseen, vaan hyviä toimintoja on syytä jatkaa ja kehittää edelleen. Itse näen kulttuurin laajasti, sen voidaan nähdä tarkoittavan lähes mitä vain, mikä tuottaa hyvinvointia kaupunkilaisille. Siis korkeakult-tuurin lisäksi kaupunkifestareita, kirpputoreja, katukahviloita, urheilukilpailuja ja kansainvälisyyttä.

Erilaisia yritystukimuotoja ja -palveluita tulee kehittää sellaisiksi, että ne tukevat perinteisten yritysmuotojen lisäksi myös uudenlaisia, usein suoraan kansainväliseen toimintaympäristöön syntyviä kasvuyrityksiä. Ties minkälaisia menestystarinoita ja innovaatioita Turusta vielä syntyykään! Logomo ja kehityksen alla oleva Fortuna-kortteli muo-dostavat oivat puitteet kulttuurille ja luovan talouden yrittäjille. Tuetaan uutta yrittäjyyttä ja yritysten kansainvälisty-mispyrkimyksiä, hyödynnetään Turun sijainti ja logistiset mahdollisuudet.

Ei kommentteja: