perjantai 7. syyskuuta 2012

Terveisiä eduskunnasta

Vasta tällä viikolla alkoi varsinaisesti valtakunnanpolitiikan syksy, kun eduskunnan syysistuntokausi käynnistyi. Ensimmäiset viikot eduskuntatyössäni ovat olleet varsin monipuoliset: ensimmäisellä viikolla ministeriryhmän kesäkokous Oulussa, toisella viikolla eduskuntaryhmän kesäkokous Kouvolassa ja Lahdessa ja kolmannella viikolla budjettiriihi. Nyt neljännellä viikolla sain esimakua normaalista viikkorytmistä, kun eduskunnan täysistunnot alkoivat. Ajattelin, että kirjoittelen viikoittain perjantaisin jonkinlaisen yhteenvedon viikon poliittisista puheenaiheista, tilanteen mukaan turkulaisella painotuksella. :)

Edessä on varmastikin varsin kiireinen syksy. Tulevat kuntavaalit tuovat oman lisänsä poliittisesti varsin merkittävien suurten kokonaisuuksien käsittelyyn. Talouskysymykset ovat edelleen jokapäiväisessä keskustelussa. Euroopan velkakriisin hoito ja mahdolliset tulevat tukipaketit ovat epäilemättä syksyn suurimpia puheenaiheita. Toinen iso kokonaisuus on kuntauudistus. Siihenkin tosin liittyy vahvasti talouspoliittinen näkökulma. Selvää on, että nykyisellä kuntarakenteella valtiontaloutta ei tasapainoteta.

Kaikkein merkittävin poliittinen vääntö odottaa varmastikin talousarviokäsittelyssä. Budjetti eteni budjettiriihessä kehysriihessä päätettyjen linjojen mukaan. Vaikka kiista vanhuspalvelulaista, ja erityisesti demareiden siihen ehdottamista hoitajamitoituksista, vei suurimman osan huomiosta, on budjettiriihen lopputulos kuitenkin hyvä kokonaisuus, joka sisältää kasvua tuovia kannusteita. Ja kasvuahan Suomi tarvitsee.

Torstaina käytiin ensimmäinen suullinen kyselytunti. Keskustelua herättivät erityisesti poliisin hallintorakenneuudistus sekä perheväkivalta. 8-vuotiaan Eerikan murha on syystä huolestuttanut koko Suomen. Tällaista ei pitäisi päästä tapahtumaan. Erityisesti tiedonkulkua ja yhteistyötä eri viranomaistahojen välillä tulee tehostaa. Keskustelu lastensuojelusta varmasti jatkuu edelleen ja hyvä niin.

Myös lähestyvät kuntavaalit näkyvät jo poliittisessa keskustelussa. Lyhyen aikavälin sisällä ilmestyi parikin gallupia, joiden tulosten välillä olevat suuret erot ovat herättäneet ymmärrettävästi hämmennystä. Kannatusmittauksia tutkaillessa on hyvä pitää mielessä, mihin lukuihin tuloksia verrataan. Viimeisin gallup oli Ylen tekemä kuntavaaleja koskeva kannatustutkimus, sitä edellinen käsitteli eduskuntavaalikannatusta. Näitä lukuja ei oikein voi verrata suoraan keskenään. Viimeisessä gallupissa Kokoomus oli kuitenkin edelleen selkeästi Suomen suurin puolue. Siitä on hyvä lähteä kohti työntäyteistä syksyä ja lokakuisia kuntavaaleja.

Ei kommentteja: