maanantai 26. huhtikuuta 2010

Vahinkoliikuntaa!

Osallistuin tänään Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin vierailulle Lounais-Suomen Hiihtotunneli Finnfoam Paipissa. Kahden erinomaisen ja runsaslumisen talven jälkeen Paipin talous on valitettavan synkän näköinen. Tukalaan tilanteeseen toivotaan helpotusta maakunnallisesta yhteistyöstä.

Tilaisuudessa alusti professori, ylilääkäri Olli J. Heinonen. Hän puhui terveysliikunnasta oivaltavalla tavalla. Heinosen mukaansa päätöksenteossa puhutaan kahta kieltä: mietitään rakennetaanko pyöräteitä vai pyörätuoleja, tehdäänkö pallokenttiä vai pallolaajennuksia. Tässä on loistavasti kiteytetty terveyssektorin ja ennaltaehkäisevän liikunnan vastakkainasettelu!

Heinonen myös lanseerasi tilaisuudessa uuden termin: vahinkoliikunta. Hän ja Suomen Akatemian Mikael Fogelholm ovat kuulemma kehittäneet termiä yhdessä. Vahinkoliikunta tarkoittaa liikuntaa, jota ei edes ajattele suorittavansa. Vahinkoliikunnan ydin on, että liikunta tulee toiminnassa ikään kuin kaupan päälle: liikkuja ei ajattele suorittavansa liikuntaa. Liikunta syntyy siis vahingossa. Hieno termi terveysliikunnan, hyötyliikunnan ja arkiliikunnan jatkoksi.

Edit. juttu ministeri Wallinin vierailusta Kunnallislehdessä täällä.

Ei kommentteja: