tiistai 13. huhtikuuta 2010

Syömishäiriöliiton puheenjohtajaksi

Minut valittiin Syömishäiriöliitto - SYLI:n uudeksi puheenjohtajaksi liiton vuosikokouksessa viime lauantaina 10.4.2010. Kiitän lämpimästi luottamuksesta. Uuden tehtäväni otan vastaan innostuneena ja motivoituneena. Koen syömishäiriöiden ennaltaehkäisyn, sekä sairastuneiden hoidon, tuen ja kuntoutuksen edistämisen äärimmäisen tärkeäksi. Olen nähnyt liian monta syömishäiriöhelvettiä läheltä ja toisinaan turhautunut siitä, etten ole osannut auttaa.

Puheenjohtajaehdokkaaksi minut pyysi SYLI:n alueellinen jäsenyhdistys Lounais-Suomen Syömishäiriöperheet ry. Olen ollut käynnistämässä Voimisteluliiton ja Syömishäiriöperheiden yhteistyötä Varsinais-Suomen alueella. Osana yhteistyötämme olemme muun muassa lisäänneet SYLI:n hyvinvointityöpajat osaksi joukkuevoimistelun alueellisia valmennusleirejä. Pilottihankkeemme on edennyt erinomaisesti ja yhteistyömme on saanut voimistelijoilta ja valmentajilta paljon kannustavaa palautetta. Tätä työtä kannattaa jatkaa. On tärkeää että aiheesta puhutaan, jaetaan tietoa ja viedään viestiä eteenpäin.

Näen syömishäiriöit myös laajempana yhteiskunnallisena haasteena. Kauppalehti uutisoi 6.4 miten erityisesti nuorten naisten työkyvyttömyys on järkyttävässä kasvussa. Nuorten eläköityminen maksaa yhteiskunnalle miljardeja vuosittain hoitokustannuksina ja menetettyinä verotuloina. Siinä se oikea eläkepommi on. Suomen nuorten eläköityminen elämänsä alussa, parhaassa työiässä, on paitsi yksilön kannalta äärimmäisen surullista, myös yhteiskunnan kannalta äärimmäisen kallista.

Vaikkeivat syömishäiriöt ole sidottuja ikään tai sukupuoleen, on suurin osa sairastuneista nuoria naisia tai tyttöjä. Tutkittua tietoa asiasta ei valitettavasti ole, mutta on arvioitu, että jopa joka viides nainen sairastaa syömishäiriötä jossakin muodossa. Itse uskon määrän olevan vielä jopa suurempi. Valitettavan harva hakeutuu hoitoon.

Erityisesti nuorten naisten masennus on yhä yleisempi nuorena eläköitymisen syy. Myös syömishäiriöillä on suuri osuus työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen lisääntymisessä. Nuorten naisten masennusoireilu on tuplasti yleisempää kuin nuorten miesten. Syömishäiriöiden määrä on kasvussa ja suurimman riskiryhmän muodostavat kiltit ja tunnolliset tytöt. Tulevaisuutemme toivot.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys tätäkin kautta SYLI:n uudelle puheenjohtajalle!

"Valitettavan harva hakeutuu hoitoon".

Olisiko kyse kuitenkin siitä että hoitoon on erittäin vaikea päästä vaikka sitä hakisikin? Lisäksi valitettava tosiasia on, että syömishäiriöiden problematiikkaa tunnetaan avoterveydenhuollossa hyvin huonosti, mikä vaikuttaa merkittävästi hoidon laatuun.

Ystävällisin terveisin

Ritva Näräkkä
Toimintaterapeuttiopiskelija
Etelä-Suomen syömishäiriöperheet ry:n hallituksen jäsen

Saara-Sofia Sirén (o.s. Sutela) kirjoitti...

Hei Ritva,

kiitos hyvästä kommentista. Olet aivan oikeassa, en tekstissäni ottanut varsinaiseen hoitoon liittyviä ongelmia erikseen esille. Hoidon saamiseen ja laatuun liittyviin asioihin minun tulee perehtyä uudessa roolissani muutenkin paremmin. Mainitsemasi kommentilla viittasin kuitenkin vain siihen, että uskon syömishäiriöiden määrän olevan todellosuudessa vielä suuremi, kuin mitä arvioidaan. Syömishäiriöiden yleisyyttä kun on vaikea arvioida johtuen juuri siitä, etteivät läheskään kaikki hae apua. Erityisen valitettavaa on tottakai, ettei hoitoa ole aina saatavilla, vaikka sitä hakisin.

Keskustellaan mielellään tästä lisää sopivan paikan tullen!

Yst.terv.
Saara