tiistai 18. tammikuuta 2011

Palloiluhallitiedote 19.1

Palloiluhallille useita vaihtoehtoja

Turun palloiluhallivaihtoehtoja kartoittanut työryhmä nostaa esiin neljä kärkiehdotusta: keskustan, Kupittaan, Piispanristin tai Alfan liikuntakeskuksen.

– Parhaiten kriteerit täyttää Puolalankadun kallioperä, jonka vahvuuksia ovat koulujen läheisyys sekä hyvä sijainti kävelymatkan päässä hotelleista ja liikenteen solmukohdista. Hanke on tosin varsin keskeneräinen ja vaatii mm. maanalaisen kaavan muuttamista, sanoo työryhmän puheenjohtaja, liikuntajohtaja Arto Sinkkonen.

– Toinen erinomainen vaihtoehto on Veritas Stadionin pääty Kupittaalla, joka jo nykyisellään on urheilun keskittymä.

Työryhmä on tuonut esille myös kaksi muuta, kaupunkiyhteistyön näkökulmasta mielenkiintoista vaihtoehtoa: Piispanristin Lähde Kaarinassa ja Alfan liikuntakeskus Raunistulassa.

Sen sijaan Kupittaan jäähallin muuntaminen sisäliikuntapaikaksi ei työryhmän mielestä ole mielekäs vaihtoehto. Se ei vastaisi uudisrakennusta ja jäähallin tilalle rakennettava kaksiratainen harjoitushalli lisäisi kustannuksia.

Työryhmä on luovuttanut raporttinsa kaupunginjohtaja Aleksi Randellille ja tuloksia on esitelty myös kaupunginhallitukselle. Kaupunginjohtaja Randellin mukaan vaihtoehtojen selvittäminen on ollut tärkeä osa kokonaisprosessia.

– On hyvä, että työryhmä on tuonut esille useampia vaihtoehtoja. Tämä antaa paremman lähtökohdan asian jatkovalmistelulle ja päätöksenteolle kuin jos esille olisi tuotu vain yksi ratkaisumalli.

– Seuraavaksi kaupunginhallitukselle valmistellaan esitys minkä vaihtoehdon pohjalta laadintaan hankesuunnitelma. Ennen esityksen tekemistä on kuitenkin vielä joidenkin vaihtoehtojen osalta tehtävä lisäselvityksiä ja käytävä jatkoneuvotteluja.Tavoitteena tehokas käyttö

Työryhmä kävi läpi 12 avoimella haulla saatua ideaa, joita arvioitiin valmiusasteen, sijainnin, päiväkäytön ja synergian näkökulmasta. Sijainti ja saavutettavuus olivat kriteereistä tärkeimpiä. Hallin on oltava tehokkaassa käytössä myös päiväsaikaan, jotta se on kustannustehokas.

– Keskustasijainti on tärkeä erityisesti opetustoimen kannalta. Kouluthan ovat hallin keskeinen päiväkäyttäjä. Keskustan elävöittäminen on toki yksi arvo. Kupittaa on myös varsin hyvä sijainniltaan, koska siellä on puolestaan liikuntaan liittyvää synergiaa, arvioi Sinkkonen.

Työryhmän esittämässä mittaluokassa hallin arvioidaan alustavasti maksavan 10–14 miljoonaa euroa. Tilaratkaisu voidaan toteuttaa kaupungin omana investointihankkeena, mutta myös osakeomistus, pitkäaikainen vuokrasopimus tai leasing-rahoitus ovat mahdollisia.

Tarveselvityksen mukaan tilaa tarvitsevat monet edustusjoukkueet, vanhimmat junioriurheilijat sekä erilaiset turnaukset ja tapahtumat. Myös Turun seudun Urheiluakatemia tarvitsee tiloja. Harjoitusvuoroja haetaan suuriin saleihin noin 20 prosenttia enemmän kuin niitä on saatavilla. Vaikka tarve painottuukin kilpaurheiluun, halli tukee myös turkulaisten harrasteliikuntaa.

– Muista tiloista vapautuu vuoroja lasten ja kuntoliikunnan tarpeisiin, kertoo Sinkkonen.

Työryhmä on esittänyt, että uuden sisäliikuntatilan tulee täyttää sisäpalloiluiden kansalliset ja kansainväliset olosuhdevaatimukset: 2500 istumapaikkaa, 12,5 m korkeus sekä 28 m x 48 m liikunta-ala. Tilan tulee olla muunneltavissa kolmeksi harjoituskentäksi (kokonaisliikunta-ala n. 2700 m2) esimerkiksi siirtokatsomoin.


Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen tiedote luettavissa myös täällä.

Ei kommentteja: