lauantai 29. tammikuuta 2011

Puhe menestyneille urheilijoille

Puhuin eilen menestyneiden urheilijoiden vastaanotolla kaupungintalolla. Menestyneiden urheilijoiden juhla on perinne, jolla kaupunki haluaa muistaa ja onnitella edellisenä vuonna menestyneitä urheilijoita. Juhlaan kutsutaan SM-kultamitalistit, sekä PM, EM ja MM -tason kilpailuissa mitalisijoille päässeet. Vastaanotolla on aina mukava ja välitön tunnelma. Eri lajien toimijat kokoontuvat valitettavan harvoin yhteen.
Menestyneiden urheilijoiden juhla
27.1.2011
Avauspuhe
Saara-Sofia Sutela


Arvoisat urheilijat, hyvä juhlaväki,

Tämä on liikuntalautakunnan näkökulmasta hieno viikko. Kausi on tasan puolessavälissä, kaksi vuotta takana ja kaksi edessä. Tiistaina liikuntalautakunta kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen ja tälle vuodelle on edessä monia urheilun kannalta merkittäviä päätöksiä ja hankkeita.

Liikuntalautakunnan puheenjohtajalle tämä ilta on yksi vuoden mukavimmista. Mikä voisikaan olla miellyttävämpi tapa aloittaa uusi kausi ja uusi vuosi, kuin kiittämällä ja onnittelemalla niitä, jotka ovat viime vuonna menestyneet. Te olette vuonna 2010 saavuttaneet ja voittaneet urheilussa jotain, jolla on merkitystä paitsi teille itsellenne, myös teidän kotiseurallenne, Turulle ja koko seutukunnalle.

Hyvät urheilijat,

kun te osallistutte SM, PM, EM tai MM –tason kilpailuihin, turnauksiin ja tapahtumiin, toivonkin että näkisitte oman roolinne juurikin niin: edustamassa itseänne, taustajoukkoanne ja kotiseutuanne. Teidän menestyksenne on merkityksekästä monesta näkökulmasta.

Teidän menestystänne ympäröi eräänlainen tapahtumaketju. Te harrastatte liikuntaa, omaa itsellenne tärkeää urheilulajia - ja olette siinä hyviä, ehkä parhaita. Teidän ympärillänne on koko laaja seuratoiminnan kirjo ja taustajoukot, joihin voi kuulua pienempi tai suurempi määrä henkilöitä.

Seuratyö Suomessa taasen pohjautuu suurelta osalta vapaaehtoistyölle. Tuhannet ja taas tuhannet vapaaehtoiset pyörittävät suomalaista liikunta- ja urheilutoimintaa tuhansissa ja tuhansissa urheiluseuroissa. Siinä työssä on kaiken urheilun perusta.

Tällä kaikella taas on merkittäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia. Me kaikki tiedämme liikunnan ja terveyden hyvinvointi-, terveyttä edistävät - ja sosiaaliset positiiviset vaikutukset. Ja teillä, hyvät menestyneet urheilijat, on urheilijan roolin ohella myös toinen rooli.
Menestyneinä turkulaisina urheilijoina te olette roolimalleja. Teidän joukkonne on esikuva eri lajien junioreille, joista paitsi nousee tulevaisuuden menestyjiä, muodostuu myös tulevaisuuden seuratoimijoiden joukko. Näitä seuratoimijoita tarvitaan, jotta liikunta- ja seuratoimintamme ylipäänsä on mahdollista.

Teidän esimerkkinne myös kannustaa muita liikkumaan ja pitämään huolta itsestään. Teidän esimerkkinne rohkaisee nuorempia harjoittelemaan ja yrittämään vielä enemmän ja jonakin päivänä heistäkin voi tulla, kuten teistä, menestyneitä urheilijoita.


Hyvät ystävät,

Tänä vuonna, kuten tiedätte, Turussa vietetään Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta. Se koskee myös teitä ja te olette iso osa sitä. Kulttuuri ymmärretään nyt laajasti ja myös urheilukulttuuri on totta kai merkittävä osa kulttuurin kokonaisuutta. Turussa kulttuuripääkaupunkivuoden yhdeksi kantavaksi teemaksi on nostettu nimenomaan hyvinvointi. Liikunta ja hyvinvointi kulkevat tietysti käsi kädessä ja te olette turkulaisen liikunnan ja urheilun mannekiineja.

Urheilu näkyy ja kuuluu, ja sen tuleekin näkyä ja kuulua, Turussa tänä vuonna. Turku2011 –säätiön toimitusjohtaja Cay Sevón tulee hetken päästä kertomaan vuoden tapahtumista tarkemmin, mutta tuon esille yhden esimerkin: UEFAn tuottaman Only a game –näyttelyn Logomossa. Siellä on esillä muun muassa jalkapallon arvostetuimmat palkinnot. Niitä ei ole aikaisemmin Suomessa muutoin nähty, mutta kun meillä on Turussa erinomaisesti toimivia hyviä urheiluseuroja ja niissä urheilevia esimerkillisiä menestyneitä urheilijoita, kuka tietää mitä kaikkia mestareita ja mitalisteja tässäkin juhlassa tulevina vuosina juhlitaankaan?

Arvoisat menestyneet urheilijat,

Liikuntalautakunnan ja liikuntapalvelukeskuksen puolesta minulla on ilo lämpimästi onnitella teitä viime vuonna saavutetusta menestyksestänne. Samalla kiitän ja onnittelen myös kaikkia urheilutoimintaa Turussa toteuttavia urheiluseuroja. Niissä tehdään käsittämättömän tärkeää työtä. Tänään palkitsemme kaksi uutta turkulaista sinettiseuraa sekä vuoden seuratyöntekijän.

Hyvä juhlaväki,

mitä parhaimmat onnittelut, mukavaa iltaa, sekä menestyksekästä alkanutta vuotta 2011 teille kaikille!

Kiitos.

Ei kommentteja: